Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Mereka mengikuti saya

Wednesday, December 15, 2010

Pengalamanku ~PART II~

Owh..kena taip laju2 ni..sementara Baby Aqeef tengah tido..kang dia bangun xsempat nk membebel kat blog ni..

ok sambungan dari Pengalamanku ~PART I~...erm..last skali nani ada bgtau yg mak nani nak stay kat umah nani sampai nani bersalin..lebih kurang macam teman sepanjang menunggu hari la..hehe..so, mlm tu first night la mak nani kat umah nani..lepas balik dari birthday party umah mak jang, nani pun dok la bersembang dengan mak..pg esok nk ajak mak teman g klinik utk amek mc..kan nak mc seminggu..hehe..mak pun dok nasihat xpayah la pegi keja dah..takut sakit tengah jln..ye la mak..nk g amek mc la esok ni..huhu..

dalam pukul 11 lebih masuk bilik nk tido...dalam pukul 12 terjaga sbb nk terkencing..bangun la g toilet..lepas kuar dr toilet rasa cm cramp kat perut..owh..braxton hicks kot..masuk bilik balik..cuba untuk tido..tp rasa cm sakit plak..ermm..cmna nk tido ni?..apsal sakit dia makin kerap plak..masa ni dok pk nk kejut en.suami ke x..erm..xpayah la..bukan sakit nk beranak kot..wat rilek lg..cari hp..sbb nk kira masa setiap kali sakit..disebabkan dok bergerak menahan sakit sampai bergegar2 katil tu, en.suami pun terjaga..dia tanya.."kenapa ni syg?..dah sakit ke?..jom kita g hospital..."..saye pun menjawab.."eh blum nk bersalin lg kot, xpayah la g hospital lg"..sbb xder kuar tanda pe pun..dlm masa yg sama nani dok kira sela masa sakit tu sekata ke x..alamak sela masa 3minit sekali la..setiap kali sakit tu dataang nani genggam tangan en.suami..dia pun ckp kena terus g hospital ni..dh mcm sakit sangat..hehe..mungkin sbb nani genggam tangan dia kuat sangat kot..sbb tu assume nani sakit sangat..tp mmg sakit pun..

masa tu lebih kurang dlm pukul 12.35tghmlm..(jd dh masuk 25.10.2010 la kan) nani pun siap2 nk g hospital..kejutkan mak..mak pun bangun dlm keadaan terkejut..hehe..ye la..baru je tido kan..blum pg lg..nape dh kejut..nani bgtau yg dah sakit..terus dia ckp "jom g hospital, xbleh tgu sbb anak sulung ni kita xtau nk jd cepat ka lambat ka bla bla bla"..tu dia..sempat lg dok ceramah tu..tp nani ada gak ckp yg xda kuar tanda apa2..just sakit mengeras ja setiap 3minit..dlm kol 1 terus gerak ke hospital..sampai kat sana terus diorang suruh masuk untuk cek baby..baring kat katil, diorg letak ctg..huhu..cuak time ni sbb dengar jantung dan pergerakan baby..siap dengar yg org sebelah punya..huhu..sbelum misi tu letak ctg, dia pegang2 perut nani..pastu dia tnya ada sapu minyak pe pe ke?..owh..tergamam saya disitu..takoot..nani ckp la..aa..minyak angin..haha..mcm la misi tu bodoh..dia ckp bau mcm minyak tanak..pastu nani pun ckp mak yg bg..terus dia kata kalo mak yg bg mesti minyak jampi sambil matanya menjeling tajam..huhu..saya hanya membuat muka seposen sbb takut kena marah..sebenarnya masa kat rumah lg mak suruh sapu minyak tu..cm minyak selusuh la..pastu suruh minum cmpur bengan air..tp nani xnak..sbb banyak sgt dengar crita org yg minum air selusuh sakit makin kuat tp jalan xbuka..bila dlm keta mak sua jugak minyak tu suruh sapu kat perut..xnak kecikkan hati dia nani pun amek la sapu kat perut..lepas siap misi tu pasang alat ctg tu doc pun dtg nk cek bukaan..nasib baik doc perempuan..tp india..cuak jugak..sbb ada org ckp cek bukaan tu sakit..tp cuba tenangkan hati dan pikir xsakit..owh..xsakit la..hehe..doc ckp dh 3cm..alhamdulillah nasib baik dh ada bukaan..

to be continue..Baby Aqeef dh menjerit..nk nyot2..

Monday, December 13, 2010

Pengalamanku.......~PART I~

Owh hampir dua bulan tidak menghapdate blog..ini adalah gara2 performance berukband yg sangat mengecewakan sepanjang dalam proses berpantang di kampung..huhu..banyak benda yg nk dikongsi tp keadaan amat tidak mengizinkan..

Entry kali ni nak mengabdikan detik2 melahirkan permata hati yg menjadi penyeri hidup nani dan en. suami..(kalo sempat la..maklum la dah ada anak ni..time dia tido bleh la bersenang lenang..japg dia bangun...ermm..bubye la semua..)

Ermm..nk mula dr mana ye?..ok la..sebenarnya nani bersalin awal 5 hari dr due date..xsangka plak tercepat..tp masa 2 minggu sebelum bersalin tu mmg kerap sangat buang air besar..sampai xlarat nk ulang g toilet..dah la toilet kat ofis tu jauh..huhu..seminggu sebelum bersalin dh rasa ada contraction..braxton hicks..kerap juga rasa..sampai la hari selasa (19.10.2010) time tu kat ofis, rasa xtahan sgt sbb perut asyik mengeras je so pegi la klinik kat ofis tu..doc. pun cek la..doc. ckp dah ada contraction yg kuat..pastu dia tanya nk dia cek bukaan ke?..kelam kabut ckp xpayah doc..huhu..seriau..jd doc. pun bg mc 2 hari..utk hari rabu & khamis..hari tu bleh balik awal..kemas barang terus balik umah..rehat..

Kebetulan hari khamis tu (21.10.2010) ada appoinment kat klinik..apalagi terus mintak mc untuk ari Jumaat..masa cek up tu doc. ckp suma ok..yg dok sakit2 tu mungkin false labour katanya..erm..siap bgtau kat doc. nk mintak mc seminggu utk minggu depan sbb dh xnk g keje..takut dah nk drive sorg2 jauh..hehe..doc. kata kalo nk mc utk minggu depan kena dtg ari isnin..ok la kalo cmtu..

Hari Jumaat (22.10.2010)..plan nk tido umah kakak kat ampang sebab mak ngn abah ada kat sana..diorg dtg sbb anak kakak admitted kat Gleneagles..en.suami pun bersetuju utk tido di ampang...suma preparation dh siap di bawa..hehe..siap air selusuh pun bwk skali..takut tetiba nk terberanak kan..kalo sakit time ni mmg bersalin kat hospital ampang la..

Sabtu (23.10.2010)...Gerak ke stesen bas duta anta abah..dh lama kat KL katanya..hehe..nk balik tengok umah..lama sgt tinggal budak 2 org tu kat umah..lagipun nani xsakit lagi katanya..so dia balik la dulu..mak nani xbalik sbb nk tgu nani bersalin terus..kang baru balik tetiba dah nk bersalin, kena dtg balik..alang2 tgu je la..lepas anta abah, g Pusrawi melawat Wani (time g melawat ni tunang Adzim la, tp skang dh jd wifey dia..congrats..taun depan kita celebrate anibersary sesame yer..) dia kena operate sbb appendix (eh, ejaan ni btol ke?..ntah la..huhu)..ptg plak kitorg ke rumah sepupu nani kat ampang jugak..dia wat birthday party anak dia..owh..pegi melantak mee kari..sgt sedap..huhu..maruku dia pun sedap..lepas kenyang melantak kitorg menuju satu tempat lagi juga untuk melantak..huhu..kami ke Rawang pulok..rumah sepupu jugak..dia wat mkn2..erm..mak ckp dh org jemput kena la pegi kan..hehe..dekat maghrib baru sampai Rawang..mcm2 ada..laksa, pulut kuning, bihun sup, bihun tomyam..sampai xlarat nk bangun la..dh la time mmg dh sarat..makin mengah la lepas tu..Dekat pukul 9 kami pun bertolak balik ke ampang..sgt letih rasanya..tp kan..lepas sampai umah, mak ckp dia nk g downtown cheras..huhu..xkan xnak bawak kan..hehe..dlm pukul 11 lebih cmtu nani, en.suami & my mum pun ke downtown..dia nk cari cardigan labuh..huhu..mak aku ni..mcm2..sampai kat sana pun puas pusing jugak la baru dpt parking..biasala mlm minggu...apa yg aku perasan kali ni, aku dh x segagah dulu..hehe..kalo x sebelum ni bleh pusing 2 3 round..tp kali ni terus tuju ke tempat yg ada jaul benda nk beli..xlarat sgt rasa..sakit pinggang xpayah ckp la..dh rasa cm nk tercabut dh pinggang ni ha..dlm kol 1 cmtu terus balik lepas dapat apa yg dihajati..sampai kat umah terus flat..terbaring terus..tp xbleh nk tido sbb sakit pinggang sangat2..en.suami dh lena dibuai mimpi..akhir skali nani terlena dlm kesakitan..

Ahad (24.10.2010)..Ari ni punya plan adalah menghadiri lagi satu birhday party..xabeh2 makan..mak jang nani wat birthday party anak dia..umah dia dekat umah nani je..dh tengah hari baru gerak ke umah mak jang..sedap2 makanan kat umah dia..lepak kat situ sampai kol 3..balik umah..patu petang pegi balik..hehe..mkn mlm plak kat sana..mlm tu mak nani tido kat umah nani..sbb kononnya nk tgu sampai nani bersalin la..dh xlama dh dengan due kan..lebih kurang seminggu je lagi..ok la jugak ada mak teman..first time ni..

ALAMAK...AQEEF DAH BANGUN...to be continue...................




Wednesday, November 3, 2010

Alhamdulillah..

Alhamdulillah..
Telah selamat melahirkan anakanda tercinta..
Nama: Muhammad Aqeef bin Muizzudin
Tarikh: 25/10/2010
Masa: 7.40 a.m
Kaedah Kelahiran: Vaccum
Berat baby: 3.05 kg
Ukur lilit kepala: 32mm
Panjang baby: 50cm

Friday, October 22, 2010

Still Standing...

Fuhhh..dah lama rasanya blog ni x berhupdate..tuannya sgt la mls..mls sesangat..konon mcm buzy sgt..tp hakikatnya tidaklah buzy..tuannya hanya mampu berblogwalking..walaupun banyak benda nk ditulis tp penyakit M mengatasi segalanya..

saya masih lagi belomm meletop..huhu..masih menghitung hari..berdebar2..sempat lagi mengidam itu dan ini..dan yg terbaru saya teringin sgt nk makan serawa (pengat) labu (akibat tgk dlm majalah jelita ke keluarga..saya pun dah lupa)....huhu..insyaallah mlm ni bleh mkn..nk yg mak wat..nasib baek mak ada di KL ni ha..kalo x kempunan cek nk mkn..huhu..

sekarang ni doc dh bg MC..dok melangut kat umah ja la..dh beberapa kali diserang sakit (mungkin BH) yg agak kerap..tp tidak konsisten..saya di nasihatkan berehat saja dirumah..memandangkan tempat kerja dgn rumah amat jauh jaraknya, jd semu org menasihati saya supaya duduk diam2 di rumah suda..kang sakit time tgh drive, kena plak time tu jln jem...ha...haru biru jdnya..

semlm cek up utk 38minggu..semua baik2 saja..air ketuban cukup, denyutan jantung baby ok..baby dah 3kg..owh..jgn la terlalu besar yer baby..nanti mama xlarat nk push kamu..huhu..sekarang ni doc hanya suruh observe ja pergerakan baby dan tanda2 nkbersalin..kalo ada tanda dan sakit cepat2 la ke hospital..


baby konpius ke nk kuar bila?...huhu..jgn la cmtu..baby yg sama due date ngn kamu dh kuar tau pg td..huhu..

Monday, October 11, 2010

10.10.10

Apa kena mengena tarikh ini dengan saya?..huhu..xdak per pun..cuma ada sesuatu yg agak mencemaskan telah berlaku..apabila aku tiba2 sakit..sakit yg xdapat nak di describekan dengan kata2 biasa..hehe..

seawal pg aku terlalu rajin..huhu..terasa seperti mahu mkn spaghetti yg dimasak sendiri..jd pepagi buta dah memulakan tugas utk memasak..kol 10.30pg spaghetti dah siap ok..huhu..bila sudah mengemas dapur pinggangku mula sakit..owh..sakit teramat..tp still boleh tahan lg..en.suami pergi cuci kereta..terbaringlah si isteri di sofa..sementara menunggu tukang urut balik..bila en.suami dah balik suruh dia urut mcm doctor ajar masa g kelas antenatal..kurang skit rasa sakit tu..

lain plak critanya bila tiba waktu petang..huhu..sakit seperti senggugut pula menyerang..seperti biasa masih boleh bertahan lagi..sakit dr belakang yg membawa ke depan..en.suami siap bg kertas ngn pen..catit waktu sakit tu..nk tgk sekata ke x..mmg cuak laki aku..hehe..tp saya still boleh tahan lg..owh, waktu tu aku ingat anak aku nk kuar 10.10.10 ke?...bersediakah aku..owh..mcm2 perasaan bermain difikiran..rasa mcm nk telepon mak dikampung..tp kalo ckp sakit cmtu tetiba pg esok mak ngn abah dah tercongok dah sampai KL..tetiba saya xterbesalin jugak..huhu..wat ponek ja..

en.suami dah nk bawak isteri dia ke hospital..owh..tidak..saya rasa belum masanya..masih boleh bertahan lg..lepas maghrib terus baca surah Maryam..mak pesan kena selalu baca surah Maryam ni bg senang bersalin..smlm masa nk tido still sakit skit2 lg..sakit belakangggggg...en.suami xbg saya pergi ofis hari ini..risau takut sakit tengah jalan..yer la..ofis kan jauh..kalo jem bleh mkn masa 2jam kau..so, saya pun dengar la nasihat suami..

mak ckp skang ni jgn byk tido..bykkan jalan..bagi jln cepat terbuka..owh..rumahku bukanlah sebesar istana yg dpt memenatkan kaki bila berjalan..kat mana saya nk berjalan?..ermmm..terus rajinkan diri masak, sapu sampah (walaupun ada vakum), lipat kain, kemas peti ais, cuci bilik air..amek kau..jgn tiso kan..huhu..bila ptg cenggini dah rasa cm nk pengsan plak..penat..hehe...

p/s: doakan yg terbaik untuk saya..

Saturday, October 2, 2010

Ada Apa Dengan Oktober....

Wahhhh...entry kali ni..bukan ada apa dengan cinta yer...ada apa dengan oktober?....
huhu..perasan mula x tentu arah bila masuk bulan oktober ni...
mcm2 rasa ada..seroooonokkk....excited...takoootttt...gerrrrunnn...xsaaabar....huh..mcm2 la pendek crita..

ini adalah kerana:

i. 12 Oktober : My birthday...yeay..dah nk suku abad dah..(en.suami, hadiah pe taun ni?...)ada candle light dinner ke?...huhu

ii. 20 Oktober : My Hubby birthday...yeay..en.suami pun nk suku abad jugak..(taun ni xder hadiah ek....)ermmm..ehhhh...ada la hadiah..tgu ujung bulan ek...

iii. 30 Oktober : Owh...ini yg sebenarnya paling xsabar tp paling serammm...tp excited..xtau nk ckp la..My EDD..ohhh..baby nk kuar ari ni ke?..tarikh inilah yg diramalkan oleh doc. bahawa saya akan melahirkan seorang lagi khalifah Allah ke muka bumi ini..huhu..so, my en.suami inilah the big2 hadiah for u...

itulah kisah di bulan oktober..InsyaAllah taun dengan mak bapak dan anaknya sekali celebrate birthday sesame...yeay...

p/s: doakan semua yg terbaik untuk saya...

Friday, October 1, 2010

Kelas Antenatal...Hospital Serdang..

30.9.2010..
Baru tercari2 nk ke kelas antenatal..dah nk masuk 36minggu baru terhegeh-hegeh..masa doc. tu tanya dah bape minggu, slow je jwb..hehe..takoott..cam last minute jerk..hehe..yg dua lg couple tu, 31&32 minggu...tp pewot den yg paling tecik..xnampak..huhu...sesi kelas ni 1jam je..tertanya-tanya jugak, saipa 1 jam je..sbb slalu tgk kat tempat lain sampai 1 ari..erm..patut la sejam, dia just ajar teknik2 nk bersalin je..kalo utk breastfeed sume ari lain plak..bagus sgt kelas ni sebenarnya..sbb apa yg kita baca xsama dengan apa yg kita dengar dan praktikkan..kat kelas tu siap kena praktikkan skali apa yg dia ajar tu..ari tu just 3 couple je so, mmg senang la doc. tu nk bg perhatian setiap sorg..nk bertanya pun x la malu sgt..

Berikut adalah apa yg nani dpt dr kelas hari tu:

1. Senaman Pernafasan
Berlatih semasa mengandung lagi untuk membiasakan kita dengan teknik pernafasan ini. Cuba bayangkan situasi ketika saat ingin melahirkan dan buatlah latihan pernafasan seperti berikut:

a. Early labour breathing (mula rase sakit/ start contraction)
Bernafas dengan panjang dan berlahan-lahan melalui hidung dan hembus melalui mulut..masa menghembus lebih panjang..

b. Active stage breathing (contraction makin kerap n makin sakit)
Mula bernafas melalui hidung dan lepas melalui mulut.
Apabila contraction makin kerap, ambil nafas pendek dan cepat untuk kurangkan kesakitan.
Apabila contraction hilang (contaraction atau sakit akan berulang dalam dalam tempoh-tempoh tertentu) ambil nafas panjang melalui hidung dan lepas melalui mulut. Apabila contraction terasa semula bernafas seperti tadi, pendek dan cepat.

c. Second stage breathing
Tarik nafas dalam-dalam melalui mulut, kerana oksigen akan masuk dengan banyak berbanding melalui hidung..tahan nafas, dekatkan dagu ke dada dan baru push smbil lepas nafas perlahan-lahan dengan satu nafas supaya bayi tak tersekat dan betul-betul keluar.
Teran tanpa mengeluarkan suara dan sekiranya kehabisan nafas semasa meneran, jangan lepaskan kesemua nafas, terus tarik nafas semula. Ini bagi mengelakkan bayi masuk kedalam semula.

2. Senaman Kegel (Kemut)
Senaman ini baik untuk kulit/otot vagina supaya lebih kenyal, dengan itu otot boleh mengembang dengan lebih baik apabila proses kelahitan bayi. Senaman ini juga bagus untuk kekuatan otot yang menyokong rahim dan untuk menjamin keintiman hubungan suami isteri. Senaman ini boleh dilakukan dimana saja (org bukan tau pun kte tgh wat senaman kegel ni... huhuhu...). Salah satu daripada senaman kegel adalah dengan menahan air kencing separuh jalan, dan kira sampai 10 (atau 10 saat) dan baru dilepaskan bakinya..yg ni baik juga untuk suami..sbb skrang ramai yg kena kanser prostat, senaman ini dpt menguragkan risiko..

Amalan yg dpt Nani senaraikan melalui pembacaan dan mengalaman kawan2..

1. Amalan membaca surah Maryam
Amalkan membaca surah Maryam terutama sekali apabila sudah mendekati tarikh jangkaan bersalin. Kisah Maryam melahiran Nabi Isa dalam Surah Maryam Ayat 23-26.

2. Jangan amalkan minum ais atau minuman sejuk
Ada orang tua-tua berpesan supaya jangan amalkan minuman sejuk kerana dikuatiri akan menjadi lemah tidak berdaya dan kehilangan tenaga semasa proses kelahiran. Kwan2 nani juga kata, minum byk ais dihujung kehamilan boleh membuatkan baby besar..nnt xlarat nk push..xtahu la betol ke x..huhu..

3. Makan secukupnya
Pastikan apabila sudah mendekati tarikh jangkaan bersalin, makan secukupnya. Ini sangat penting bagi memastikan kita mempunyai tenaga untuk proses meneran. Sekiranya tiada selera makan, banyakkan makan kurma kerana kurma boleh bagi tenaga kepada badan. Siti Maryam pun di saat melahirkan Nabi Isa cuma makan beberapa biji kurma dan Beliau mudah melahirkan dgn izinNya.

PETUA SEMASA MULA TERASA SAKIT CONTRACTION
(BERMULA KETIKA PINTU RAHIM SUDAH TERBUKA 2CM)

1. Mula bernafas cara ’Early labour breathing”

2. Jangan fokus pada sakit, ingatlah yang kita sedang berusaha hendak melahirkan seorang khalifah Allah ke dunia. huhu..time cenggini boleh la fokus..takut time sakit abeh semua petua dan ilmu ilang..mintak dijauhkan la..huhu..

3. Sekiranya contaraction makin kerap, mula bernafas cara “active stage breading” cepat dan pendek. Tarik dalam2 melalui hidung dan lepas melalui mulut.

4. Banyakkan zikir doa keampuanan Nabi Yunus dalam perut ikan yu..
”la ila hailla anta subhaa naka inni kuntumminalzolimin.”.
dan banyakkan doa ”Ya Allah permudahkanlah kelahiran seorang lagi hambamu dan umat Muhamad S.A.W ke dunia ini.”mak nani ckp ayat ni amalkan selalu..even belum sakit lg pun..

PETUA SEMASA PROSES KELAHIRAN BAYI(proses meneran tuk kluarkan baby)

1. Jangan fokus pada sakit ingatkan yg kita tgh berusaha nak keluarkan
seorg khalifah Allah ke dunia...akan ku usahakan..

2. Jangan teran cepat sangat, biasanya gesaan (urge) meneran akan datang dengan sendirinya. Bersedia meneran apabila bukaan 8-10cm.. Apabila rasa sakit dan gesaan untuk meneran sudah terasa baru boleh meneran..maknanya meneran bila ada contraction sahaja..kalo xda contraction jgn teran..sbb nnt penat je..bby xkuar pun..

3. Posisi semasa nk melahirkan..
Dalam keadaan berbaring, buka kaki dan tinggikan lutut sambil kedua-dua tangan pegang pada kedua-dua buku lali... Posisi ini memastikan kedudukan kaki akan terbuka dan terkangkang dengan luas bagi memudahkan proses keluaran bayi dan memudahkan doktor atau bidan menyambut kelahiran...

4. Posisi suami untuk membantu isteri supaya mudah melahirkan..
Sebelah tangan pegang bahu isteri untuk dijadikan sebagai tempat menyandar (isteri boleh bersandar dilengan suami supaya terasa lebih selesa).. Dan sebelah tangan lagi tekan lutut isteri untuk mengelakkan isteri mengangkat punggung semasa meneran (elakkan koyakan)..ingat ye para suami..

5. Teknik Meneran dan bernafas (Second stage breathing)
Tarik nafas dalam-dalam melalui mulut, tahan nafas dan teran sambil angkat badan (bkn angkat punggung ya..)dagu cecah ke dada...dgn satu nafas supaya bayi keluar keseluruhannya tanpa tersekat. Teran tanpa mengeluarkan suara untuk pastikan kita meneran sepenuh hati dan sekiranya tak cukup nafas semasa meneran, jangan lepaskan kesemuanya, terus tarik nafas semula, sebab, dikuatiri kalau lepaskan nafas kesemuanya, bayi akan termasuk kedalam semula atau tersekat.

p/s(i):yg paling nani suka bila doc. tu ajar para suami gosok belakang isteri untuk ilangkan rasa sakit contraction..doc. tu ckp urutan ni boleh di apply bila bukaan belum lg maksimum, tp kita dah rasa mcm nk meneran..so, masa ni xbleh meneran lg..jd si isteri diminta untuk mengiring (xkisah la ke kiri ke kanan ke, asalkan selesa)..ok lepas tu si suami buat urutan membulat (huhu...circle) pada tulang tongkeng (betol ke aku ckp ni)..hehe..paham2 la sendirik..urutan itu naik sampai ke tulang belakang..doc. suruh practise dr sekarang..mmg sedap pun urutan ni..sakit pinggang pun ilang..

p/s(ii): masa kelas ni jugak doc. ajarkan senaman yg boleh dilakukan untuk melatih diri supaya kita lebih relaxxx...

Sunday, September 19, 2010

Raya...Raya..Raya..

Saya hanya mahu mengupload gambar..kerana saya sgt malas menaip menceritakan pasal hari raya..huhu..








Thursday, September 9, 2010

Salam Lebaran..

SELAMAT HARI RAYA.... MAAF ZAHIR DAN BATIN..

yang balik ke kampung berhari raya, berhati-hati di jalan raya..semoga selamat sampai ke destinasi..




p/s: alhamdulillah..dpt berpuasa penuh tahun ni..bagus anak mummy..

Thursday, September 2, 2010

Weekdays Dalam Bulan Puasa..

Jadual harian hari-hari bekerja sama sekali berubah berbanding dengan bulan-bulan sebelum puasa..hari-hari bekerjaku bermula seawal pukul 7.30 pg memandangkan nani memilih WP1..huhu..nasib ko la..nak balik cepat sangat kan..terpaksa la masuk keje pun awal..

4.45pg: bangun dari tido (walaupun kunci jam 4.30 tp tetap bangun 4.45)..dah bangun terus
dapur..panaskan nasi, lauk, masak air sume..

5.00pg: dah setel sume terus mandi..
5.15pg: 15minit mandi dah kira sangat cepat..kalo x lagi lama la dalam bilik air
tu..huhu..sudah mandi kejutkan en.suami..bangunnnnnn...sahurrrrr...

5.45pg: dah siap sahur, kemas dapur, kemas meja mkn, basuh pinggan sume..rehat jap..sambil
bukak Astro Oasis dengar zikir..nk tunggu Azan Subuh...

6.00pg: Solat Subuh...
6.05pg: Bersiap untuk ke ofis...
6.15pg: Salam2, hug2 en.suami..dengan langkah yang longlai menuju ke
kereta..huhu..memulakan perjalanan ke tempat kerja..jarak dlm 40km..mak
aiiii..jauhnye..yer..mmg jauh..ari2 travel..sakit2 pinggang mak cik..terpaksa amek
jln jauh untuk mengelakkan jem..

7.00pg: sampai di ofis...aper lagi...sambung zzzzzzzzzzzzzzzzzz...
7.30pg: bukak balik mata..keje2..makkkkkk...ngntuk lagi...tp xbleh tido dah..kang bos nmpak
kang xpasal je..

1.00ptg: REHAT....tido lagi...bangun tido Solat Zuhur...
2.00ptg: Sambung keje balik........
4.30ptg: Masa yg dinanti2 telah tiba..BALIKKKKK...
5.30ptg: Sampai di BAITI JANNATI..kalo xjem la..kalo jem..huhu..alamatnya 6.30 la sampai
umah..sbb biasa kalo jem mesti amek masa 2jam..sampai umah terus flatttt..tido
jap..kalo sempat la..kalo xsempat terus kelam kabut mandi & Solat Asar..

7.15mlm: Hidangkan juadah berbuka yg dibeli oleh en.suami di Bazar Ramahdan..
7.30mlm: Solat Maghrib..nani kena Solat dulu sebelum mkn nasi..kalo x..huhu..mengah mak
cik nnt..

8.00mlm: Siap mngemas sume, dok depan TV sambil bertenet..
10.00mlm: Solat Isyak dan ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzz....

begitulah rutin untuk hari2 bekerja..sungguh penat..sbb itulah apabila di ofis nani sgttttttt


dan asyik melihat jam sahaja..bila mau pulang daaaa????..

p/s:xbaik kan..tp nk wat cenggane..huhu

Wednesday, September 1, 2010

Iftar @ P'riok Steamboat..

31 Ogos 2010, berbuka puasa bersama-sama Fiedah&Ayien, Marya&Iqwan..sepatutnya ada seorg lagi iaitu Elia Mohamad..tp seperti biasa cancel last minutes..hehe..selepas berbincang dan berbincang sampai bermacam2 tempat disenaraikan (kedai tomyam mak cik man pun terkeluar) baru la dpt keputusan..akhir sekali semua sepakat untuk memilih P'riok Steamboat, Kelana Jaya.. Nani dan en.suami sampai paling awal..6.15 kitorg dah sampai..huhu..punya la semangat..sebenarnya bosan kat umah..tu yg keluar awal..hehe..pada hal dr rumah nk sampai ke tempat tu 15minit jer..first time pegi so xtau nk bajet masa..huhu.. Marya dan suaminya Iqwan sampai dlm pukul 6.40 gitu la..yg last skali sampai pasangan pengantin baru yg xberapa nk baru dah..hehe..fiedah&ayien..


mcm larat je nk mkn semua..


banyaknya kangkung..cm kura2 plak..


saya hanya mampu melihat sahaja..apabila pemakanan saya dikawal oleh en.suami..seafood xbleh mkn..huhu..sejak masuk 7 bulan pregnan ni tetiba alergic seafood plak..kalo mkn abeh gatal2 satu badan..alamak ilang satu nikmat dunia..


owh, suamiku xde..itulah nasib poyographer..


ABC hasil air tangan suami Pn. Fiedah..Ayien..sedap ker?..

Best lepak ngn korang yg gila2..sakit perut den..asyik gelak jer..keras pewot aku..

Tuesday, August 31, 2010

60 days to go..

Sekarang dah 31 minggu..hari jumaat ni ada appoinment doc..doc. ckp nk jumpa sbelum balik raya..sbb kalo ikutkan jumpa masa 8 bulan..huhu..risau plak..takut nk timbang berat..huhu..takut nk terima kenyataan la tuh..hehe..ye la..ada x org yg macam saye?..time sahur pun bertambah nasik sakan..konpem 2 pinggan saye bedal time sahur..hehe..en.suami time sahur nk buka mata pun xlarat..bini dia siap bleh tambah lagi selagi ada masa..hehe..sbb tu la saye rase yg berat saye akan naik dengan jayanya..kalo masa check up time 7 bulan naik 1.5kg, agak2 bulan posa ni lg naik ke ada turun skit..tp kalo direnung2kan dr segi tahap pemakanan xder maknanya berat nak turun..hehe..kita tunggu dan lihat sajo..



lagi 1 yg membuatkan diriku tidak senang duduk apabila kawan2 di opis selalu je ckp cenggini.."nani, awak dah cek ke?..baby awak ok ke?..besar ke x?..perut awak xmcm org pregnan 7 bulan pun..baby awak cukup berat x?.."..huhu..itulah kata2 yg sering didengari di opis..kalo sebelum ni pun diorg bising jugak..sbb masa pregnan 5 bulan masih boleh pakai baju kurung lg g keje..ari2 diorg tanya bila nk pakai unipom..huhu..saye pun xder jawapan untuk semua itu..masa g check up 7 bulan, berat baby 1.1kg..doc. ckp ok..so, ok la..xder la kecik pun..perut je kecik..rasanya family nani mmg jenis mcm tu..kakak nani masa pregnan dulu lg la..5 bulan dia still bleh pakai jeans lg..gila ka hapa..sepupu sepapat nani pun cmtu jugak..so, mmg dah macam tu la kot..

p/s: doakan semuanya baik2 aja..

Saturday, August 28, 2010

Mahu beli ini....

Hari ni cadangnya mahu ke Fabulous Mum...erm..nk beli pe ke?..dok berkira2 mahu beli storage milk seperti di bawah..



harap2 ada la special offer..kena beli jenama moms little ones ni sbb boleh masuk ngn madela punya pump..hari tu dah tgk kat sogo brand bumble bee..ada offer..tp one of my friend bgtau yg bumble bee xbleh fix dengan madela..so, xjd la nk beli..

lagi nk beli per ye?..erm..mcm2 dlm kepala ni..huhu..nursing bra, nk botol susu avent jugak@Dr.brown?..erm..masih belum membuat keputusan..dr.brown bagus sbb anti-colic..dlm botol tu mcm ada satu tiub utk pengaliran udara..tp mahal la skit kan..huhu..

apa2 pun sila lah bershopping dgn berhemah ye pn.hanani..jgn borong sesedap rasa je..ingat nk raya dah ni..duit kuih raya xbayar lagi..huhu..duit raya utk budak2 lagi..baju raya saya pun xder lagi..so, berjimat cermatlah..

Friday, August 27, 2010

Mendobi..

Apabila mencecah usia kandungan 30 minggu, maka mood untuk membasuh baju-baju baby pun datang..dgn serta merta (sebelum mood rajin tu lari jauh2) terus la mulakan proses basuh membasuh..owh, sgt teruja tgk baju2 yg tomei2..sbb tecik2..wahh..suka2..

selagi dok tgk baju2 tu, selagi tu la dok pk cukup ka?..erm?..rasa mcm dah cukup..tp bila pk lg rasa cm xcukup plak..huhu..malas la nk pk..kalo pk sampai bila pun dok rasa xcukup2..hehe..

tetiba idea untuk mengarang hilang..huhu..layan gambar je la..


susun2 dulu..kira2..xabeh2 kira..


dah bleh basuh..


the first batch..


cukup ke?..


the second batch..


lampin, tuala, saputangan & selimut..

Wednesday, August 25, 2010

Dooooiiitttt Raya...

Alhamdulillah..kerajaan setuju nak bg duit raya untuk kakitangan kerajaan dari Gred 1 hingga 54 termasuklah pesara..Rm500..x la banyak sgt..tp lebih baik dari xdpt langsung..b..nk duit raya jugak..hehe..

Tuesday, August 24, 2010

Maher Zain

Sudah jatuh cinta dengan lagu ni......syahdunya...




sudah tidak ada mood untuk menghapdate blog..kena g topup mood dlu..huhu..kena cari ilham..xtahu kenapa tiba2 malas sangat..status kat fb pun dah lama xberubah..sgttttt malas...

Wednesday, August 11, 2010

Alhamdulillah..

Alhamdulillah..syukur sgt2 sbb berjaya berpuasa..bagus baby mummy..bagus je kat dlm ek..aktif jer..so mummy pun senang hati..xder pening2 nk pitam..stakat pedih perut sikit je la..tu pun dah pukul 7 baru terasa..hehe..akan ku usahakan untuk berpuasa penuh..

p/s: Ya Allah, Kau permudahkanlah urusanku..

Tuesday, August 10, 2010

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan..

Selamat Menunaikan Ibadah Puasa pada semua..mari tingkatkan ibadah di bulan yg mulia dan penuh keberkatan ini..semoga semuanya diberkati Allah..

Mari kita niat sebulan berpuasa..dulu2 mak slalu ingatkan..niat sebulan terus..nnt kalo mlm laen terlupa pun xpa la..sbb dh niat sebulan kan..

Maksudnya: Sahaja aku puasa untuk sebulan pada bulan Ramadhan kerana Allah Taala.

p/s: harap sgt dpt puasa penuh taun ni..(mmg la boleh penuh..sbb preggy sah2 la xdak cuti)..tp takut badan xtahan la pulok..akan ku kuatkan semangat..cuba sedaya yg mampu..tp kalo xmampu nk wat cmna kan..huhu..baby tolong mummy yer..mummy nk puasa penuh ni..

Sunday, August 8, 2010

Sogo...

Semalam sgt memenatkan..Org kat sogo mcm semuttttt..Ya Allah..nk pilih barang satu hal, nk beratur bayar satu hal..tu pun terus ke barang2 baby..xder singgah kat tempat2 len..ada la beli sikit2..hehe..nnt baru update ek ape yg nani beli..

p/s:gatai sangat nk p time memner sale..ambek la habuan..huhu..

Thursday, August 5, 2010

Terima Kasih En. Suami..

Terima kasih En.suami..sbb bawak nani g makan kat SOHO lagi skali..hehe..just bg hint nk mkn tomyam sedap je..sebenarnya dlm ati mmg nk mkn kat situ..tp cm segan plak nk ckp..hehe..takut dia kata mengada2..huhu..so, just ckp rasa nk mkn tomyam yg sedap je la..dia terus ckp SOHO ek..hehe..cmna dia bleh tau apa yg ada dlm hati bini dia nih?..hehe..sangat terharu..dengan pantas terus mengangguk..yeaaaa...bleh mkn tomyam..yummy..thanks hubby..


mkn kat sini..

kalo ari ahad ari tu nani teringin sangat nk mkn.............

:

:

:

:

:

:

:

:


cucur cempedak..hehe..sampai ke pekan sg. buloh kami mencari..dpt jua akhirnya..

terima kasih en. suami..

sayyyyyyaaaaaannngggg kamooooo...



Monday, August 2, 2010

Mak Buyung nk Bergambar..

Gambar2 ini di capture selepas kami laki bini gelak bagai nk berburai isi pewot tgk Cuci the Musical 2..huhu..

Sila lah layan..



my belly at 27 weeks..(eh ni belum g lg la..)


apa beza ngn gambar diatas?..biar la..dh penat2 upload..tgk2 cm lebih kurang pulak..hehe..(ni pun masih di rumah)


dh abeh tgk Cuci..bleh balik dah..


penat tgk teater ni..lama sgt..sakit pinggang den...


la..ingat dah balik..


apakah??


kenapakah??

p/s: Ada lagi gambar yg nk di upload..tetapi tetiba brokbeng ni yg mengong ataupun blog ni pun dh mengong..hehe..xbleh upload daaa..

Saturday, July 31, 2010

Cuci the Musical 2...




yea yea yea...hari ni me my hubby nk g tgk cuci the musical 2..taun lepas xkesampaian nk tgk..so taun ni xbleh lepaskan peluang la..jom jom jom..

Thursday, July 29, 2010

Permata Hati Mummy & Daddy....

Td Pusat Rawatan Mesra call..ckp cd yg wat 4d scan tu dh siap..kebetulan nani MC ari ni..tetiba ja skit perut..nk kata mkn mcm2 xdak la plak..cuma smlm kat opis ada wat Party Durian..huh..mkn la..tp xdak la pulun mkn..2ulas ja..tu pun kecik ja..xsangka xtahan rupanya..ok berbalik cerita asal..terus la g klinik amek cd tu..

:

:


:


jeng jeng jeng...

jantina baby dah konfem...



BABY BOY...
(ni daddy dia...tomei....anak dia nnt cmni ke?)

:

:

:

:


ni my lil prince...mulut nganga..tgh nguap ek?..


masamnya muka dia...ye la..org ngntuk lg nk kacau kan..


susah sgt nk snap muka dia betul2..sbb doc. ckp muka dia rapat sgt ngn plasenta..dia dok kiss plasenta tu..lg satu kepala dia dok mendongak ke atas..

p/s: harap2 semuanya selamat dan sempurna...Ya Allah Kau permudahkanlah segala urusanku..Amin..

Mimpi...

Sejak akhir-akhir ni nani kerap sangat mimpi..tido tetengah hari pun bleh mimpi..huhu..kantoi plak tido kat opis..hehe..dua tiga ari ni tiap-tiap mlm mimpi..ada yg lawak gila..bila crita kat en.suami dia gelak guling2..haha..ceh..sungguh xberperikamanusiaan langsung..huhu..mlm kemarin nani mimpi yg paling lawak la rasanya..bila teringat sendiri pun rasa cm nk gelak guling2..hehe..so, xheran la kalo en.suami gelak guling2..

critanya begini.................
masa tu nani kat kampung..ada wat kenduri apa ntah kat kampung..en.suami xdak masa tu..kenduri tu sabtu mlm ahad..jd bercadang nk bertolak balik ke kl mlm tu jugak sbb isnin dah keja..konon2 ari ahad tu nk rest la..punya la dok mkn kenduri dah pukul 10mlm..tanya la kat abah nani.."abah, kao bertolak la ni agak2 sampai kat bukit paku tu pukul brapa?"..bukit paku adalah kawasan yg sgt gelap dn sunyi..diantara gerik dan pengkalan hulu..abah pun jawab "ish, esok ja la..dah tengah mlm dah ni"..lagipun nani nk balik seorg2..jd abah xbg..so, nani pun detuju la nk bertolak esok pg2..esoknya nani pun bertolak la balik kl..hehehe..patut la abah xbg balik semlm....nk tau pasaipa?.....sbb nani naik basikal....huhuhuhuuhu...bengong tol mimpi ni..ada ka dr baling sampai kl nek basikal..siap racing lagi kat tgh jln..selisih plak dgn kawan2 yg aku kenali..xmasuk akal betol..tetiba terjaga..hehehe

semlm pun nani mimpi jugak....begini ceritanya.........
masa tu nani ngn en.suami tgh shopping..nk tau shopping kat mana?..hehehe...tempat tu mcm pasar siti khadijah kat kelantan tu..hehe..ntah shopping apa kat situ..sbb dok nmpak byk ja kepok lekor ngn barang2 dapur..pastu tiba2 ada seorg pompuan dtg..dia ckp dia ex-gf en.suami...apa?...what the hell ini pompuan..xguna betol..siap panggil my hubby B ok..xguna btol pompuan ni..geram sgt..en.suami pegang tangan nani..yg si pompuan tu pun sibuk nk pegang tangan en.suami...Ya Allah..menyirap darah aku....tetiba aku tersensitip..aku teriak sepanjang jalan..sambil jln dok pilih barang sambil dok teriak..haishhh...wat malu ja..en.sumai xabeh2 dok pujuk..dia xlayan pun pompuan gila tu..tetiba en.suami merentap kuat tangan aku..bergegar badan aku..aku terus terjaga..rupa2nya en.suami sedang mengubah possisi tido dia..bergerak la kan..bila aku tersedar aku betol teriak rupanya..siap sedu sedan lg..ishhh..apa nk jd la..wat malu ja....bila bgtau kat en.suami dia ckp jgn percaya mimpi ja..sbb nani tanya "b ada pompuan lain ek?.."..huhu..

mimpi ohh mimpi..bila nani browse internet, mmg org mengandung akan kerap mengalami mimpi..huhu..bg la mimpi bes2..xnk la mimpi nangis..penat tau..tersumbat idung..huhu..

Saturday, July 24, 2010

Gegaran....

pagi tadi bangun agak awal la kan..6.45 pg..awal la tu utk hari cuti..hehe..pepagi pun terus mandi tau..bila dh xtau nk watpe sambung tido balik..hehe..mula2 tgk tv..tetiba terlena..cm biasa la kan..nani dan en.suami tertido di sofa..tgh sedap tido, tetiba terasa gegaran yg kuat..masa tu tgn en suami atas perut nani..dia kan nk rasa pergerakan baby..padahal dh tidur siap mimpi kot..hehe..bila terasa gegaran tu nani tersedar,..terus tengok perut..sbb dok pk..apsal baby bergerak laju sgt ni..sampai bergegar badan aku..bila tengok perut xder plak baby bergerak..pandang en.suami..laki aku ni demam ka?..ingat badan dia terketar2..hehe..pastu gegaran tu pun hilang..ermm..perasaan aku ja kot..hehe..terus bangun masak nasi goreng sbb lapar..hehe..bila tengok buletin 1.30 baru tau mmg ada gegaran kat sumatera.. hehe..ngok la aku ni..aku ingat baby aku dalam perut ni dok wat eksesais..hehehe...nasib baik la bukan gempa bumi kat malaysia ni..laki aku lagi tido mati..xsedar langsung..hehe..

p/s:moral of the story, jgn tido disiang hari..hehe..ada kena mengena?..

Thursday, July 22, 2010

100....

based on the pregnancy ticker above, only 100 days to go..how times flies..pejam celik pejam celik makan tido makan tido yg sebenarnya kejap jer..lg dua minggu dah nak masuk 3rd trimester..rasa cm baru semlm jer wat UPT pastu nampak 2 line..pastu rasa sakit masa mula2 dulu yg mcm senggugut tu pun masih segar dlm ingatan lg..tiap2 mlm bangun teriak sbb sakit sgt..

p/s: semoga perjalanan hari mendatang berjalan dengan lancar..harap2 semuanya selamat..Ya Allah permudahkanlah segala urusanku..

Jom Serbuuuu....

Attention...berita baik..bakal2 ibu & ayah dah jd ibu dan ayah pun xpe..hehe...mari kita ramai-ramai serbu stock clearance promotion ini..mari kita borong sakan..mari kita habiskan duit masyaAllah..mak ckp jgn membazir..simpan duit g mekah time muda2 ni..ok insaf balik..sila kawal nafsu shopping kamu hanani..hehe..mari - mari kita bershopping secara berhemah..wat listing yer....



Tuesday, July 20, 2010

Dah wat Detail Scan....

hari ni kan appointment detail scan..so, td pukul 8 sharp sampai kat klinik tu..hehe..punya la excited..thanks baby sbb give ur cooperation...hehe..walaupun kamu sangat kedekut utk tunjuk muka kamu..asyik dongak ke atas je..haaih..xpe la..dia nk surpisekan mummy and daddy dia la tu..

alhamdulillah..cukup sifatnya..sihat..membesar dengan baik..syukur..EDD xlari..masih sama dr hari mula scan..30/10/2010..baby mcm marah..sbb dia nk tido kot..dia menguap..pastu doc plak dok kocak2 perut..hehe..

erm..cd gambar ngn video xdpt lg..nnt dh dpt harus la nani upload..

p/s: dh tau gander..dah nampak terang tang tang..hehe..nnti nani update ye..kasi surprise..hehe..kalo terer cubalah teka..hehe

Monday, July 19, 2010

Baby Boy @ Baby Girl???

Sampai ke hari dan saat ini nani still xtahu jantina baby lagi..tiap2 bulan scan..tp tetap tidak nampak..huhu..baby main sorok2 ek ngn mummy ngn daddy..erm..mula2 pk xtahu jantina pun xpe..tp minggu lepas ada la shopping barang baby skit2..baru realize..susah jugak kalo xtahu jantina..xtau nk beli baju warna ape..huhu..sume jd serba xkena..pegang lepas..pegang lepas..nk amek biru takut baby girl..nk amek pink takut baby boy..kalo baby girl pakai baju biru bleh tahan lagi..tp kalo baby boy pakai warna pink..erm..cam cian je kat dia..mmg la skang ni ramai je org lelaki pakai baju warna pink..tp itu org yg dah dewasa ok..bagi baby sgt la kesian kan..huhu..mesti org akan ckp, mesti mak dia ingat mengandung baby girl..huhu..

harap2 minggu ni bila wat 4D & detail scan, tahu la jantina dia ape..nani & en.suami tidak kisah baby boy@girl..tp en.suami cm excited lebih je kalo baby boy..huhu..i know u hubby..walaupun u ckp xkisah..tp u mcm xcited je kalo laki..hehe..xpe..asal sume sihat kan..

p/s:nani akan update ye kalo dah wat detail scan..

4D & Detail Scan..

Tomorrow's night i have an appointment for 4D and detail scan at Pusat Rawatan Mesra..i'm sooo excited..baby please be baik2 yer..don't be notty2..hehe..please listen to the doc..huhu..can u just follow the instruction..u have promise with your daddy to become a goooood boy/girl..hehe..pe yg mummy merepek ni..sorry yer..keadaan emosi sgt sgt tidak stabil..setelah berlakunya drama swasta selama 30minit..huhu..episode sedu-sedan..sgt menyayat hati..i'm soooo sorry my hubby..i don't meant it..me myself not really understand my own feeling..ok cukup2..dah setel..

bila dah excited dpt call dr klinik utk konfem tarikh appointment tetiba en.suami ckp dia on duty for that day (malam)..appointment pun mlm jugak..pukul 8..erm..sedih..tp xder la sedih sgt..sedih sikit je..skang ni tgh pk..cmna nk wat ek?..xkan nk g sorg2..en.suami pun nk tgk jugak..erm..xtahu la penyelesaiannya mcm mana..esok try call balik la klinik tu..kalo postpone minggu depan bleh x..kita haruslah bertoleransi..huhu..ayat untuk memujuk diri sendiri..dalam rumahtangga mestilah give and take..jgn pentingkan diri sendiri..

ok lagi kan kalo wat 4D scan masa 26weeks?..jgn sampai masuk 30weeks je..harap2 semuanya berjalan seperti yg dirancang..Ya Allah, Kau permudahkanlah semua urusan hambaMu ini..Amin..

Friday, July 16, 2010

Portrait...2 or 3 of us?...

potret ni kitorg wat kat melaka..masa jenjalan kat dataran pahlawan tu terjumpa satu kedai yg melukis potret cmni..eee..excited..seorg rm20..kalo 2 org dlm potret tu rm40..tanya en.suami..ok x?..dia angguk ja..apalagi..pn.nani dgn pantas la ckp nak..hehe..

muka suamiku nampak cm sama la jugak..muka saya?..huhu..kenapa sgt comel dlm ni gambar?..hehe..mungkin gambar yg dia (org kedai tu/pelukis) tangkap pakai hp dia, saye nampak comel kot..hehe..terperasan plak..



same ke x?..

Wednesday, July 14, 2010

Ni plak my belly at 24weeks..

Ni masa 24 minggu..xbesar2 jugak..sampai opismate ada tanya, "nani dh cek ke?..perkembangan baby cmne?..ok ke x?"..huhu..sampai ati..baby ok la..perut mummy dia je xnk besar..tp badan mummy dia membesar bagai juara..huhu..xpe la..janji baby sihat..




gambar bawah ni lg mcm bukan preggy 6 bulan..cuba saksikan..huhu..


baby g sorok kat man?...huhu..

My belly at 21weeks..

Ni plak masa babyku berusia 21 minggu..mcm xbyk berubah pun dengan gambar yg sebelum ni..hehe..



My belly....18weeks..(baru nk update)..hehe

masa ni babyku berusia 18 minggu..owh..sgt tidak nampak perut..seperti perempuan buncit saja..hehe..


Sangat suka...

Saya sudah jatuh hati pada.........

:


:

:

:


:


:

:

TAAAARAAA




Setelah di introduce oleh my ofis mate..sedap mmg sedap..tapiiiiiiii...hehe..mahal skit..parah jugak la..

Saturday, July 10, 2010

Berbabymoonkah?????



kalo tgk je gambar kat atas tu sume org tau kan kat mana..budak belum skolah pun tau..yaaa..bettul..melaka..nani & en.suami bru je sampai..hurm..saje jenjalan..berehat2..hehe..menenangkan minda..ok..nnt update lagi..

Tuesday, July 6, 2010

Bersteamboating & Berbarbequeing?????

Huhu....last weekend nani balik kampung..balik kampung oooo balik kampung hati girang...mmg best kalo balik kampung..

sebenarnya balik bersebab..nak hantar barang2 yg berkotak2..minggu sebelum tu my parents baru balik dr saudi..brg punya la banyak kan..sampai xmuat keta kot nk bawak balik time tu..jd kena la kami 3 beradik untuk membawa balik brg2 tu..huhu..3 biji keta ok bawak balik brg tu..

bertolak ari jumaat lepas isyak..lebih kurang pukul 9 la kar umah..sampai di bumi baling tercinta dekat pukul 3..nani tahan mata tau..xtido langsung sbb takut en.suami ngantuk kalo nani tido..kena la teman dia..bayangkan la dr KL sampai Baling..bercakap xberenti..mcm2 crita kami sembang..sampai xdak crita dah..huhu..Alhamdulillah semuanya selamat..ssh betol ibu mengandung ni kan..bila lapo xbleh nk control..sampai kt Grik perut terasa amat lapar sekali..berenti mkn maggi goreng..huhu..dah pukul 1.30pg kot masa tu..en.suami layan kan jer..hehe..

sabtu mlm tu sblum nani dan en.suami bertolak ke rumah my PIL(parent in law) kami berbabeque & steamboat dulu..huhu..mmg mcm nk pecah perut la mkn..erm..diorg ckp raya ni nk wat lg..ok gak tu kan..mkn puas2 sebelum berpantang nanti..hehe..

alamak..penat la plak nk naip..layan gambar je la..


sebahagian bahan2 steambaot...


sedapnye....


taraaaa..dah bleh mkn..jemput2..yummy..


suma nk inteprame..


barbeque kambing...huh..

Sunday, June 27, 2010

Hobi Terbaru...

Huhuhu..kami laki bini ada hobi terbaru..bes wooo..jatuh cinta aku dengan hobi ni...nak tau pe bendanya tu?...hehehe..mereng tol laki bini ni..

:

:

:

:

:

:

:

:

:



ni la hobi terbaru kami..main dart..hehe..sanggup beli papan dart ni tampal kat dinding..murah je..RM27 hengget..

en.suami ni kalo dulu nani suruh paku dinding nk gantung gambar kawen dia ckp xpayah la..umah sewa..nnti berlubang2 dinding ni..huh..papan dart sanggup plak dia tebuk lubang tuh..eee..xadil..tp xpa la..best gak men dart ni..semlm dah kol 1.30 pg laki bini ni xtido lagi sbb dok lawan dart..memasing nk tujuk kehebatan walaupun hampeh..penat jugak mendart ni..kuar peluh la...bagus2..baik utk kesihatan..

lepas ni kalo tension2 kat opis balik umah tuju ke papan dart la nk ilangkan tension..ok gak tu kan..ok la..jom la reramai main dart..huhu..

Saturday, June 26, 2010

PERSEDIAAN KEIBUBAPAAN : PART I

Just want to share..pg td saja je google pasal keibubapaan..terjumpa la plak article ni..menarik..SELAMAT MEMBACA & SELAMAT BERAMAL..

A) PERSEDIAAN KEROHANIAN

Objektif :

Menanamkan ketahanan mental, fizikal dan kawalan emosi.

Melahirkan anak-anak yang sihat, soleh dan cemerlang.

Aktiviti :

1. Sujud Syukur, Kerana Anak Itu Aset Yang Amat Berharga.

Anak adalah amanah dan tanggungjawab kepada kedua ibubapa.

Firman Allah dalam surah Al-Tahrim ayat 6:

Maksudnya : “Wahai orang-orang yang beriman, jagalah diri kamu dan ahli keluarga kamu daripada api neraka”

Rasulullah s.a.w. pula telah bersabda:

Maksudnya : “Setiap dari kamu adalah pemimpin dan setiap kamu akan dipertanggungjawabkan atas kepimpinannya” (Riwayat Bukhari)

2.Mengamalkan Solat Hajat.

3.Mengamalkan Membaca Surah-Surah Tertentu Seperti Membaca Surah Luqman, Surah Yusuf dan Surah Maryam.

4.Mengamalkan Doa-Doa Yang Ma’thur :

Surah Ibrahim ayat 40:

Maksudnya : “Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku”.

Mengamalkan doa-doa:

Doa Kanzul `Arsy

Doa Ukasyah

Doa Haikal

Doa ketika ingin melahirkan anak.

Memperbanyakkan bacaan Al-Quran, zikir dan doa seperti Ayat kursi, Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas.

5. Sentiasa Bertaubat, Beristigfar Dengan Bersolat Taubat.

Ketika sedang hamil, suami isteri digalakkan sentiasa beristigfar (memohon ampun) terutama setiap kali selepas solat fardhu. Selain itu, Solat Taubat, Solat Tahajjud dan Solat Hajat juga hendaklah diamalkan supaya pasangan itu sentiasa di dalam keadaan bersih dan suci imannya.

Firman Allah Taala dalam surah Nuh ayat 10-12:

Maksudnya : “Sehingga aku berkata (kepada mereka): Pohonkanlah ampun kepada Tuhan kamu, sesungguhnya adalah Ia Maha Pengampun. (Sekiranya kamu berbuat demikian), Ia akan

menghantarkan hujan lebat mencurah-curah kepada kamu. Dan Ia akan memberi kepada kamu dengan banyaknya harta kekayaan serta anak-pinak dan Ia akan mengadakan bagi kamu

sungai-sungai (yang mengalir di dalamnya)”.

6.Mambaca Zikrullah ( Tasbih, Tahmid, Takbir Dan Tahlil )

Rasulullah s.a.w. bersabda :

Maksudnya : “Dua kalimah yang disukai oleh Allah dan ringan diucapkan pada lidah namun berat pada timbangan iaitulah kalimah Subhanallahi Wabihamdihi Subhanallahil ‘Azimi” Muttafaqun A’laih

7. Memperbanyakkan Selawat

Pasangan suami isteris dituntut dan digalakkan supaya sentiasa memperbanyakkan selawat ke ataas Nabi Muhammad s.a.w.

Rasulullah s.a.w. bersabda dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Amru bin Al-‘Ash r.a. :

Maksudnya : “Sesungguhnya sesiapa yang berselawat ke atasku sekali Allah s.w.t. akan berselawat ke atasnya sepuluh kali”. Riwayat Muslim

8. Menghadiri Majlis Ilmu Dan Majlis Berbentuk Kebajikan

Bagi meningkatkan dan menguatkan pengetahuan keagamaan sayugia digalakkan pasangan suami isteri menghadiri majlis-majlis agama seperti ceramah agama, kuliah-kuliah, kelas takmir, forum, usrah, tazkirah, seminar dan sebagainya.

Sabda Rasulullah s.a.w.:

Maksudnya : “Sesiapa yang melalui satu jalan kerana menuntut ilmu, nescaya Allah akan memudahkan baginya jalan menuju ke Syurga.Riwayat Muslim

Rasulullah s.a.w. bersabda lagi:

Maksudnya : “Barangsiapa yang keluar (dari rumahnya) bagi tujuan menuntut ilmu (yang baik) maka sesungguhnya ia berada di jalan Allah sehinggalah ia kembali.

9. Menjauhkan Diri Daripada Majlis-Majlis Yang Berunsur Maksiat Dan Mungkar.

Semasa isteri sedang mengandung, ia merupakan waktu yang amat sensitif bagi pertumbuhan dan perkembangan bayi. Oleh itu, suami isteri hendaklah menjauhi tempat-tempat maksiat seperti pesta-pesta hiburan, kelab malam, tempat perjudian, funfair, konsert-konsert yang bertentangan dengan Islam dan sebagainya.

Sabda Rasulullah s.a.w. :

Maksudnya : “Sesungguhnya Allah tidak akan mengumpulkan (mempersatukan) umatku atas kesesatan. Kekuasaan dan rahmat Allah pastilah berada pada orang-orang yang berkumpul untuk

kebaikan. Barangsiapa yang menyendiri (memisahkan diri dari kumpulan yang baik) maka ia akan terpencil di dalam neraka”. Riwayat At-Tirmizi

10.Membaca Buku-Buku Doa Dan Kisah Teladan Seperti Lelaki Soleh Dan Wanita Solehah.

Firman Allah Taala dalam surah Yusuf ayat 111:

Maksudnya : “Demi sesungguhnya, kisah Nabi-nabi itu mengandungi pelajaran yang mendatangkan iktibar bagi orang-orang yang mempunyai akal fikiran. (Kisah Nabi-nabi yang terkandung di

dalam Al-Quran) bukanlah ia cerita-cerita yang diada-adakan, tetapi ia mengesahkan apa yang tersebut di dalam Kitab-kitab ugama yang terdahulu daripadanya, dan ia sebagai keterangan yang menjelaskan tiap-tiap sesuatu, serta menjadi hidayah petunjuk dan rahmat bagi kaum yang (mahu) beriman”.

11. Menjauhi Diri Dari Membaca Dan Menonton Bahan-Bahan Negatif Dan Lucah Seperti Majalah-Majalah Hiburan, Filem-Filem Dan Sebagainya.

Firman Allah Taala dalam surah An-Nur ayat 30:

Maksudnya : “Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara

kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka ke

Sabda Rasulullah s.a.w. :

Maksudnya : “Telah ditulis ke atas anak Adam itu bahagiannya daripada zina yang tidak mustahil berlaku ke atasnya iaitu :

Zina kedua biji mata ialah memandang benda-benda yang haram.

Zina kedau telinga ialah mendengar benda-benda yang haram.

Zina lidah ialah berkata-kata kalimah yang tidak baik.

Zina tangan ialah melakukan kezaliman.

Zina kaki ialah melangkah ke tempat maksiat

Zina hati ialah keinginan yang melampau dan banyak angan-angan.

Kemuncak zina ialah melakukan perbuatan zina dengan kemaluan yang dihukumkan had zina ke atasnya”

12. Menggunakan Kata-Kata Atau Perkataan Yang Positif.

Isteri yang hamil dan suaminya hendaklah mengeluarkan kata-kata yang positif dan baik.

Firman Allah Taala di dalm surah Al-Baqarah ayat 263:

Maksudnya : “(Menolak peminta-peminta sedekah) dengan perkataan yang baik dan memaafkan (kesilapan mereka) adalah lebih baik daripada sedekah (pemberian) yang diiringi (dengan

perbuatan atau perkataan yang) menyakitkan hati. Dan (ingatlah), Allah Maha Kaya, lagi Maha Penyabar”.

Perkataan yang positif dan baik ini amat perlu dalam menjaga perasaan dan hubungan pasangan. Selain itu, perkataan-perkataan yang baik juga merupakan doa dan dorongan yang memberikan

perangsang.

13. Menjauhkan Perkataan Yang Negatif

Isteri yang hamil dan suaminya juga hendaklah meninggalkan kata-kata yang negatf.

Firman Allah Taala dalam surah Luqman ayat 19 :

Maksudnya : “Dan sederhanakanlah langkahmu semasa berjalan, juga rendahkanlah suaramu (semasa berkata-kata), sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keldai”.

14. Halawah Muhasabah.

Ia lebih merupakan perbincangan antara suami isteri seperti menceritakan kelemahan masing-masing dan tegur-menegur di dalam perkara-perkara yang boleh mejejaskan keharmonian rumahtangga

Ni baru PART I..ada lagi PART II & III yg akan diupdate kemudian..

Source of this article, please click here..

Thursday, June 24, 2010

SENTUHANMU

Sentuhanmu -- INTEAM

Terpanar aku pada sentuhan keramatmu
Mengheret aku mentafsir memori silammu
Dulu ku ragu apa terbungkam dibenakmu
Kini ku tahu apa yang terbuku di hatimu

Surut dedarku pada usapan manteramu
Tunduk ungkalku pada ketegasan dirimu
Terpasak semangat pada keyakinan tekadmu
Keakuranku pada tunjuk dan titah arahanmu

C/O
Oh ayah,
Tak pernah ku tanya
Kemana tumpahnya keringatmu
Oh ayah,
Tak pernah ku hitung
Berapa banyak kerutan di dahimu
Yang ku pinta hanyalah kemahuan hatiku
Yang sedaya ayah laksanakan

Kau pendorong bukanlah pendesak
apalagi memaksa diriku
Aku terlorong bukan terdesak
apalagi rasa terdera

Tak terkuis dugaan menduga
Apalagi takdir yang menerpa
Aku mengharap bukan menolak
Apalagi cuba melupa

Lestari kasihmu tanpa batasan
Sempadan waktu yang memisahkan
Abadi hingga ke hujung usia akhiran masa
Sentuhanmu amat bermakna..

Best sgt dengar lagu ni...kalo kat ofis tu tiap2 ari pasang..dengar sampai muntah..hehe..lagu ni ditujukan khas buat yg paling istimewa dlm hati kami adik beradik..
:
:
:
:
:
:
:


Our beloved dad...ABDUL GHANI B. HJ HARUN


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...