Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Mereka mengikuti saya

Sunday, February 27, 2011

Tiara Beach Resort..

Baru balik dr Family Day MATRADE kt Tiara Beach Resort..mood: sgt penat..Aqeef ngn abahnya dh terus pengsan tido sebaik saja sampai umah..tinggal la mama Aqeef yg bertungkus lumus mengemas...baju dlm beg dikeluarkan..baju kotor kena basuh..baju yg dh kering kena lipat..aduhhh..bila mama nk siap ni..nk pam susu utk bekalan esok lg..caiyok2 mama Aqeef...

p/s: lain entry story pasal family day ni..byk gambar nk letak ni..lg 1..owh saya masih lg bertuah..ingatkan dh xbertuah dh..sbb dh lama xdpt cabutan bertuah..dulu masa kat uitm mmg slalu la dpt..tp kali ni nani dpt yg first prize punyer..nnt i story mory ye..skang ni penat sangat..



gambar dr pak cik google

Friday, February 25, 2011

Penat...

Hari ni balik keje cm biasa..pukul 5..tp yg luar biasanya sampai umah pukul 8.15..gilaaa..3 jam..mcm dr KL ke Kuala Kangsar..huhu..cian kat Aqeef..selalunya pukul 6.30 dia dh nyusu..tp hari ni sampai pukul 8 dia tunggu..ni la kalo ari jumaat kat KL ni..jem xtentu pasal namanya..xdak apa2 pun jem..sakit ati..nasib baik la keta auto..kalo manual mau tercabut kaki..rasa cm nk turun dr keta lari lg laju..


gambar ni bukan la time jem td..tp ehsan dr pak cik google

Tuesday, February 22, 2011

Gambar terbaru Aqeef untuk Tok & Tok Wan di Kampung..

wahh..tetiba poyo terasa seperti mahu menguplod sekeping dua gambar untuk tatapan tok & tok wan Aqeef di kampung..ni kes mama Aqeef dh bosan la ni..byk benda yg nk dikongsi dlm blog ni..tp mood untuk menaip panjang2 belum dtg lg..jd mengambil keputusan untuk menguplod gambar sahaja...



baju kegemaran..tp dh xmuat dh sekarang..



tension xbleh amek mainan..



xtau expresi apa yg ditunjukkan..



mainan kesayangan Aqeef..hadiah birthday yg ke 3 bulan..



sumbat dlm mulut..birthday yg ke 4 bulan Aqeef nk apa plak?.



oppss..mata terbeliak..



muka heran..ni gambar yg paling latest..

p/s:nnt rajin uplod lg..byk lg gambar aqeef..beribu2 lemon..

Sunday, February 20, 2011

Kisah BF Baby Aqeef...

Mmg ssh nani nk cite pasal BF (breastfeed)..nk tau kenapa?..sebabnya susu xder la semeriah org lain..yg sekali pam dpt sampai 9/10 oz untuk 1 sesi..tp alhamdulillah..setakat ni cukup untuk supply kat baby Aqeef..

Kenapa ari ni tetiba nk update pasal BF?..sebabnya ari jumaat semalam rasa cm nk menari melompat sampai ke syiling...hatiku berbunga riang bila tetiba hasil untuk hari tu mmg amat memberangsangkan..alhamdulillah..rezeki Baby Aqeef..

Banyak yg nani lalui sepanjang BF ni..tetiba production drop terus..sedih sgt..ada jugak EBM terpaksa dibuang sbb peti ais xditutup dgn rapat so EBM suma cair balik..bila dh cair xboleh dibekukan semula..xkan la Aqeef boleh habiskan semua EBM tu dlm masa 24 jam..masa tu dh la dlm pantang..dia minum pun sikit je..

sebenarnya nk BF ni betul2 memerlukan mental yg kuat..xboleh diikutkan sgt hati yg suka berbisik kata2 yg durjana..pergh ayat...kalo org ckp dia xbleh nk BF sbb susu kurang..oh..saya kurang setuju di situ..sbbnya saya juga ibarat kais hari ni untuk bekalan esok hari..untuk pengetahuan sekali pam nani selalu dpt paling sikit 2 oz dan paling byk 5 oz..tp tetiba ari jumaat 6 oz..tu untuk kedua belah B ye..bukan sebelah..sikit je kan..tp alhamdulillah still cukup utk supply kat baby Aqeef..lg 1 org selalu ckp xboleh nk BF sbb anak dia minum byk..jd susu dia xcukup..apa yg nani tau susu yg dihasilkan adalah bergantung kepada demand..maknanya banyak mana baby demand banyak tu la badan akan supply...nani rasa susu nani just cukup2 mkn je sbb baby Aqeef akan minum 3 oz untuk sekali minum...xde la byk sgt..sbb tu la mama dia selalu skip pam waktu mlm..huhu..tp kalo kat ofis dh pam tp hasilnya kurang jugak dan xcukup untuk bekalan esok hari, terpaksala la bangun..

lg satu kita kena tanamkan niat yg ikhlas untuk BF baby dr baby dlm perut lg..maknanya tgh mengandung lagi la..kuatkan dr segi mental dan fizikal..terutama sekali bila kita berpantang di kampung dengan mak kita yer..huhu..kenapa saya berkata begitu?..sbb mak kita selalu akan bg alasan anak xpuas susu kalau baby still menangis bila lepas menyusu..ni yg nk marah ni..sebenarnya baby nangis bukan sebab xpuas susu..byk sbb sebenarnya..salah satu sebabnya mungkin dia baru lahir,jd dunia ni sgt asing bg dia..so, dia rasa nk duduk dlm dakapan kita untuk rasa lebih selamat..sbb dlm perut dia rasa cm tu kot..ni pengalaman nani la..Baby Aqeef masa lepas lahir (kat hospital) dia xnk tido dlm cot dia bila mlm..dia nangis..bila letak sebelah nani terus senyap dan tido dgn lena sekali..sebenarnya baby baru lahir bukan la minum byk pun..jd bila baby tu nangis mesti mak kita assume yg budak tu xpuas atau xcukup susu..pastu satu ayat akan kuar dr mulut mak kita..bg susu botol la..maknanya susu formula la tu..kita pun dh xsanggup tgk baby nangis maka ikut kan saja..owh tidak..pastu bila bg formula terus baby tu nyot2 then mak kita ckp lg...ha tgk tu...betul la tu susu xcukup..TOLONG la...baby kalo bagi apa pun suma dia nyot2..huhu..

jap2 ada lg satu nk bebel..lepas bersalin mmg kita akan rasa penat, sakit, nk rehat..pastu akan timbul perasaan berputus asa apabila susu xkuar dan baby xpandai nk isap..tp tu semua ada jln penyelesaiannya..sblum melahirkan baby lengkap kan diri dgn segala info yg penting utk BF..jd kita akan dpt melindungi diri dr anasir2 luar..haha..apa yg aku mengarut ni..eh betulla..kena selalu bertanya kepada yg pakar..supaya nnt xde la kita jd lemah bila ada org ckp itu dan ini..tetapkan pendirian..menyusukan baby dgn susu kita adalah nikmat yg sukar diungkapkan dgn kata2..perasaan yg sukar di gambarkan..sesetgh org hanya mulut saja nk BF tp xbersungguh..eh kenapa aku tetiba nk ceramah pasal BF ni..ikut suka diorg la nk bg susu apa pun kat anak diorg..mmg la..tp saya rasakan itu adalah hak anak kita untuk mendapat apa yg terbaik..


ni adalah EBM yg terpaksa dibuang..ni hasil pam masa dlm pantang..


ni plak masa production drop gila..tgk la..1 oz pun xsampai..hasil dr kedua2 belah B ni..mmg menangis lepas pam..sedih..


ni plak hasil pada keesokkan harinya setelah hatiku berbunga riang..ingat susu akan keluar mencurah2 bila hati, minda kita tenang dan gembira...


ni hasil pada hari jumaat..oh..ni la pirst taim dpt cm ni..15 oz..


ni la stok EBM yg ada..kadang2 xda untuk dibuat stok pun..tgu ari jumaat la top up balik suma stok (hari sabtu mam cuti jd direct feeding)..sbbnya baby Aqeef minum 3 oz x 4 botol..3 botol yg fresh 1 botol EBM..bukan hari2 pam dpt hasil yg meriah..selalu dpt cukup 3 botol utk bekalan esoknya je..jd xde la utk dibuat stok..


rasanya kan..susu nani tetiba banyak mungkin sbb nani mkn sayur kucai kot..xtau yg mana 1 menyebabkan susu byk..pada waktu yg sama jugak nani minum soya setiap hari..pastu ada minum air tin longan + kurma..hurm..jd xtau la yg mana satu yg menyebabkan production mencurah2..rezeki baby Aqeef..Alhamdulillah..lg 1..xpernah putus berdoa supaya cukupkan susu untuk anakku..

Thursday, February 17, 2011

Bahaya sungguh...

Ish..kelakar risau betol ngn Si Baby Aqeef ni..geram pun ada..nk tergelak pun ada..risau jugak tetiba abah dia kuar dr bilik air tgk dia dh jd cmnih..huhu..Aqeef...Aqeef..
:

:

:

:



kot mana kamu bernapas ni Aqeef?..


owh..ada ruang skit untuk dia bernapas rupanya..

Time ni nani dh kuar g keje...masa sblum kuar tu elok je dia tido..xder nye cm gini..abah dia pulak g mandi..bila kuar dr bilik air tgk anak dia dh cmni..tp sempat lg amek kamera snap gambar tuh..xpaham betul..

Sunday, February 13, 2011

Ayam Penyet di Wong Solo...

Smlm g lunch kat Wong Solo, Bangi..nk sgt mkn ayam penyet..kat sini ja sedap..kat tempat len rasa cm xbes..masa ondaway n k pegi tu Aqeef tido..tp besala..bila kereta berenti dia pun bukak la mata..huhu..bijak anak mama..nasib baik la xramai sgt org and tempat untuk duduk bersila tu ada yg kosong..terus la duduk kat situ..



sedapnye abah mkn..set nasi ayam bakar...


mama mkn set nasi ayam penyet..


Aqeef mkn jari..

Alhamdulillah mood Aqeef ok..dr sampai, sampaila mama ngn abah abeh mkn Aqeef dok diam je..lyn perasaan sambil isap jari..nasib baik tempat bersila ni kosong..kalo x kena la mama ngn abah bergilir mkn..

p/s: kualiti gambar amat tidak memuaskan kerana hanya menggunakan kamera hp cabukku..

Saturday, February 12, 2011

CNY di Baling..

Cuti CNY kami sekeluarga balik baling(khamis,jumaat,sabtu) dan selama (sabtu,ahad,isnin)..senoknye balik kg..alhamdulillah sepanjang perjalanan Aqeef tido je..kami gerak 6.30pg ari kamis sampai dlm pukul 12.30tghari..jln xjem tp keta byk..

meriah la..sebab sume balik..abang, kakak nani suma balik..owh..sudah semestinya tok ngn tokwan Aqeef lg la gumbira..cucu2nya suma balik..sampai xtau nk pegang yg mana..huhu..



owh..kalo dok sebelah Harith nmpak Aqeef sgt kurus..Harith baru 2 bulan tp dh 5.7kg..huhu..Aqeef?..5.1kg..kat blakang tu lg sorg cucunya..Hadif the mastermind..suka buli adik2..


sila abaikan pandangan bahagian belakang yg berselerakan..


Aqeef mcm xrela..


yg ni mmg dia suka..


geli....


mengekek2 gelak..

time kat kg dpt rasa seksanya bengkak susu..Aqeef tido sampai xbangun mlm sbb sedap sgt tido..sejuk kat kg..bila nani terjaga pg dah rasa sakit..tu pun Aqeef xnak bangun jugak..kena la pam..

Handbag??????

Owh..sekarang masing2 bergaya dgn handbag yg jenama ribu riban..xpe la..dah mampu kan..beli la sepuluh pun..bukan pinjam duit org pun..hehe..tp kan..nani ada handbag yg lagi mahal..sampai xternilai harganya..nk beli kat kedai mmg xda..masuk la butik mana pun..coach, guess, LV huh mmg xdpt la handbag yg nani ada ni..sayang sangat..g mana2 mmg usung handbag ni ja...xpenah tinggal..except g ofis je la..

inilah handbag nya..


handbag ni boleh wat nani senyum sorg2 xpun nangis..sayang kamooo..


sekarang ni g ofis pun mama dh xda handbag yg bergaya dh..ni la hari2 yg mama usung..demi Aqeef tersayang sanggup mama usung sampai senget bahu..


ni plak yg mama usung bila outing dgn Aqeef..segala pampers+baju+minyak+bedak..mcm2 lg la..

walaupun begitu mama tetap bahagia...

Wednesday, February 9, 2011

Kisah Aqeef dan Demam Kuning..

Boleh dikatakan kisah yg sudah basi..huhu..tp nk ckp jugak..drpd ia terus luput ditelan zaman..lebih baik ku titipkan disini sebagai tanda ingatan..(apa yg hang merapu ni nani oi..)begini kisahnya..Baby Aqeef boleh dikatakan kena demam kuning yg agak teruk jugak la..Dia dimasukkan ke wad akibat demam kuning ni pada usianya 4 hari..cian anak mama..masa on da way balik kg untuk berpantang (seri kembangan - Baling) dh nampak cm ada kuning..idung, pipi, dahi dh nmpak kuning..bila tekan lambat ja nak naik merah balik..ari kamis nurse mai umah nak cek baby...dia pun tekan2 la bdn Aqeef..dia ckp ni kuning ni..kena p klinik amek darah..masa tu nani tengah ngurut..jd mak, abah & en.suami yg bawak Aqeef g klinik..bila balik klinik mak ckp "nani, kena masuk wad"...Ya Allah..benda yg aku takut terjadi jadi jugak..menangis trosss..huhu..masa tu nani xsiap lagi ngurut jd mak ngn en.suami yg bawak Aqeef g ke hospital dulu..mak ckp nurse soh p cepat..jd depa siap2 brg terus pegi..masa tu bacaan kuning Aqeef 261...mmg kena masuk wad la..sbb atas 250..lemah longlai rasa bila pk kena masuk wad..lg lemah bila pk tiap2 pagi depa cucuk amek darah anak..aduh..kesiannya..

cepat sungguh bacaan Aqeef naik..masa cek kat klinik kesihatan 261 tp bila dah sampai hospital kena cucuk amek darah lg..kali ni result dia dah jd 286..uish...lg la susah ati..masa nani sampai hospital sedih sgt tgk Aqeef dh kena duduk bawah lampu..alamak lg la rasa nk nangis..cian anak mama..pakai pampers, sarung kaki, sarung tangan je..pastu kena pakai lampu yg radiation dia tinggi..2 lampu..aduh..kalo kita pun xtahan panas lampu tu ni kan pula baby yg kecik tu kan..sayu hati...wad untuk budak kuning hanya mak ngn ayah baby saja yg bleh masuk..tok ka, tok wan ka, mmg x dibenarkan..tgk kat tepi tingkap je la..en. suami boleh duduk kat dlm wad tu dr pukul 9pagi sampai la ke 9mlm..tp kekadang kena halau jugak ngn pak gad..ada plak ikut pak gad yg bertugas..sesuka ati je..hari ni bleh esok xbleh plak..


pepagi pukul 9 en.suami dh sampai bawak sarapan..lepas sarapan boleh la g mandi..sbb dia bleh tengokkan anak..biasala..bila dah ada anak ni, anak org len nangis pun ingat anak sendiri yg nangis..kelam kabut kat dlm bilik air tu..hari kedua Aqeef kat hospital ingat kuning dia makin kurang..tp makin naik plak..result hari kedua 290..berderau darah bila nurse baca result dia..nangis lagi mama Aqeef...masalah terbesar yg membuatkan kuning dia makin naik adalah dia xnak tido bawah lampu..lepas nyusu dh tido bila letak ja dlm cot, bukak lampu terus nangis..lagi 1 dia rimas sbb kena pakai spek mata..huhu..tangan dia asyik dok tenyeh mata sampai terjatuh spek zorro tu..mmg dia xsuka mmg dia rimas..baby lain elok je duduk bawah lampu minyak tanah (eh, UV LED la..)..time tu dok pk la nk bg si Aqeef ni mkn apa bg cepat sikit turun kuning dia..abeh tanya mama2 yg dekat dalam wad tu..mcm2 patua la depa bg...bg air sengkuang cina la..susu kambing la..mandi dgn air inai la..mandi daun belimbing la..mcm2 lg la..


en.suami pun buat la air sengkuang cina bg anak dia minum..esoknya result kuning dia turun la skit..jd 269..alhamdulillah...turun walaupun xbanyak..mmg harap sgt hari esoknya Aqeef dh boleh discharge sbb abah dia dh kena balik ke KL sbb dh kena keje ari isnin..mmg berdoa byk2 mintak boleh kuar ari ahad..tp bila tunggu result ari ahad hati nani sgt berdebar2..huhu..bila nurse baca bacaan kuning dia terus rasa mcm nk menjerit..uwwwwaaaaa....result dia 265..Ya Allah sikitnya turun..mmg nangis gila2 la time tu..mana nangis anak xboleh kuar wad lg..nangis sbb en.suami dh kena balik pulak..aduh..sampai mak nani marah sbb nangis banyak sgt..takut jd benda lain pulak katanya..takut meroyan la tu..

mmg sedih sbb baby lain masuk 2 mlm je..pastu mesti boleh kuar..Aqeef ni dh masuk 4 mlm tp xbleh kuar lg..tangan ni dh pedih sbb dok perah sengkuang cina..mlm2 mmg xlena tido..ssh ati punya pasal..time ni mmg mcm2 pk..nani dulu masa baby kena jaundice teruk jugak..sampai kena tukar darah la..sbb tu nani risau sgt..takut nasib Aqeef sama cm nani..xsanggup nak hadapi..dengar dia nangis pagi2 sbb kena cucuk amek darah pun nani nangis sekali, ni pulak kalo nk tukar darah melalui pusat..lg la xsanggup..

esoknya tunggu result lg..mmg hati xtenang..alhamdulillah..turun banyak jugak..238..mintak kat doktor nk kuar tp doktor xbg..dia ckp kena bawah 200 baru bleh kuar..doctor Azmi ni mmg susah skit..kalo doctor lain bawah 240 dh bleh kuar..xpala..mengharap esoknya boleh kuar..makin giat la nani memerah sengkuang cina..lg 1 yg nani perasan kenapa kuning Aqeef ni lambat turun sbb poo poo dia still warna hitam..sepatutnya dh warna kuning kan..erm..mungkin tu la salah satu sbbnya..yg besnya nani dh jadi mcm senior dh kat wad tu.ye la..paling lama dok dlm wad tu..6hari 5mlm check in..Aqeef pulak mmg femes kat dlm wad tu..jd contoh kat baby2 yg baru masuk..nk tau nape nani ckp cmni?..setiap kali ada baby baru masuk nurse mesti ckp "baby dok elok2 na bawah lampu, kalo xmau duduk jd cm Aqeef tu..dh 5hari dah"..huhu..sedih den donga..tu la xpasal2 femes..nani tido skali pakai lampu tu sbb dia xmau tido dlm cot dia nk tido atas katil sebelah nani..

hari selasa..nampak ja nurse bawak fail masuk wad terus tanya, cmna bleh kuar x ari ni?..nurse terus baca result Aqeef...yeayy..ari ni boleh balik..192..lega sgt..sampai xlalu nk mkn nasi..sbb xsabar nk balik umah..kemas suma barang..tp doc plak lambat..geram betol..org dh eksited nk balik dia plak kena on call..ada org nk bersalin plak..tp hati sgt gumbira sbb boleh balik..

walaupun dh turun tp kuning Aqeef naik balik bila balik umah..jd 230..aduh..nangis balik..tetiba tringat kisah dr blog nadxoxo yg anaknya Lil Zahin jaundicenya turun naik..erm..jenuh pk cmna nk buat...tetiba abah nani balik dr pekan bawak balik ubat homeopathy..tawakal je la..bg Aqeef mkn ubat tu..nasib baik la dia nk mkn..Doktor ckp kalo kuning lebih dr 2 minggu kena cek hati dia..takut ada masalah hati..ya allah..mintak jauh dr semua tu..mata Aqeef still nampak kuning..selang 2 hari g klinik amek darah..turun jugak la..jd 208...teruskan bg ubat homeopathy tu..last sekali pegi cek bacaan dia 198..lepas tu xcek dh..sbb kat badan & mata dia dh xnampak kuning..apa yg nani ingat last sekali bg dia mandi air daun belimbing..alhamdulillah..Aqeef terhindar dr jaundice dh..


sedih tengok Aqeef cmni..hari2 mama nangis..

Tuesday, February 1, 2011

Bila dh dapat meniarap..

Gini plak jdnya bila dh dpt meniarap..huhu..


tido dlm buai pon nk meniarap..abeh berbekas muka tu..idung lg la penyek..2jam tu tido cenggini..

kalo x sblum ni tido cmni...


apa2 pun mama sayang Aqeef..

Aqeef 100 hari...

Yeay...hari ni genap Aqeef 100 hari..(ni mama dia yg seronok ke anak yg seronok?)..mesti la mama seronok sbb anak dia dh besar dan yg paling seronok sbb anak mama dh boleh meniarap..sebenrnya masa 98 hari Aqeef dh berjaya meniarap..tp mama dia yg konon2 busy xsempat nk update blog ni ha..(bukan busy tp malas)...haha..

Aqeef telah mencuba selama 2 hari untuk meniarap..huhu..siap menjerit2 lg sbb xberjaya..sora ja lebih..usaha kurang..haish..menyebal budak ni..bila xdak jerit2 senang ja dpt niarap..tu la kamu Aqeef..mama dh ckp kalo kamu jerit je lebih tenaga kamu abeh la..kalo xjerit kan senang..boleh niarap terus..hehe..ini pesanan mama kat kamu la bila kamu dh menyebal xdpt niarap..

Aqeef ada perkataan kegemaran bila bersembang..dia mesti ckp "akhum"..ape tu?..mama pun xpaham..tp ni la perkataan yg akan kuar bila diajak bersembang..Kamu jugak dh pandai pegang mainan yg mama (eh abah) belikan masa birthday kamu yg ke 3 bulan..sblum ni xpandai pegang pun..sampai abah kata mama yg lebih2 nk beli mainan kat anak dia tp anak xpandai main pun..huhu..mmg la kan Aqeef kan..nnt lama2 Aqeef pandai la kan..tu untuk proses pembelajaran Aqeef jugak kan..

Semalam mama bekalkan susu kat kamu 11oz..maknanya kurang 1oz je..tp tetiba Mak timah kamu call ckp kamu dh nangis2 sebab xcukup susu..selalu mama akan bekalkan 4botol x 3oz..tp semalam mama just bekalkan 2botol x 3oz dgn 2botol x 2 1/2 oz..bukan kurang banyak pun..huhu..tu la..mama dh kejut kamu 6.30pg tu nk minum susu kamu xnak bangun..nk tido..pastu bila g umah mak timah kol 8 dh lapar la..selalu kol 9 lebih baru kamu minum..huhu..nasib baik semalam bos besar xde..bleh la mama balik awal..mama sampai pun kamu tengah merengek..huhu...Aqeef Aqeef..dh kuat nyusu anak mama ni..tu la..sbb mlm kamu jarang bangun nyusu..siang lapar la kan..

gambar2 Aqeef berusaha untuk melangkah setapak lagi (bukan berjalan..meniarap je)hehe:
28/01/2010 - 8.00 mlm

permulaan usaha..


go go chaiyok Aqeef..(abah ngn mama dh mcm pom pom girl)


ala...nangis je lebih bila xdpt..


rehat jap la...


urm..mkn tangan lagi sedap..


arghhh..xdpt jugak..


hurm..last sekali kamu dh penat..mama tepuk bontot la sampai kamu tido..

29/01/2010 - 8.30 mlm

yeah..nk cuba lg..


dh berpusing 180 darjah dh ni..tp xdpt jugak..


jerit + nangis sbb xdpt...


rehat lagi...


sumbat penumbuk dlm mulut..peberet ni..


yeahhhh..skit lagi..guna tenaga kamu utk alihkan tangan kanan tu..tp..xberjaya juga..

30/01/2010 - 8.56 pagi..

akhirnya kamu berjaya sayang..bengun tido terus meniarap..tanpa jerit2..


wah..senoknye...


posing jap..

Tahniah sayang..di usia kamu 3 bulan 1 minggu kamu berjaya..MAMA & ABAH sayang AQEEF...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...