Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Mereka mengikuti saya

Thursday, July 28, 2011

Testing

Sesaje nk cuba try test je..
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, July 23, 2011

Aqeef dh nk jadi Abang Long?????

Jeng jeng jeng....owh..berdebar-debar plak nk taip ni..hahahaha...
Jgn cepat membuat andaian yer...hehehe..Begini ceritanya...
Minggu lepas tetiba rasa cm lain macam..Yg boleh bermulanya tanggapan ini apabila bos encik suami bermimpi yg saya mengandung lagi...(skema plak)..sungguh terkejut mendengar cerita ini bila en.suami bgtau..Ya Allah..bukan xnak tp belum bersedia..xsanggup lagi nk bahagi kasih Aqeef..takut aqeef jd berbiar..huhu..boleh ke pikir mcm tu..xper la..bila dh abeh cite tu tetiba kawan kat opis pulak mimpi benda yg sama..aku jd semakin cuak..dh dua org mimpi benda yg sama ni..
Simptom2 lain juga ada menjelmakan diri..contohnya lenguh kaki..dulu masa awal2 preggy (masa tu xtau lg preggy) mmg rasa lenguh kaki ya amat..lepas tu perut asyik rasa lapar..asyik nk mkn je..boleh abehkan sepinggan nasi dan kue teow kerang dlm sekelip mata dlm satu masa..huh..mcm piranha..dulu masa mengandungkan Aqeef pun mmg cmni..bukak mata terus perut terasa lapar..xboleh ditangguh2 lagi waktu mkn...
ok simptom lain...tetiba perut terasa seperti penuh dgn angin..asyik sendawa ja..dulu masa mengandungkan aqeef pun sama..lg ape ye...ermmmmm...ok yg paling mendukacitakan apabila production susu semakin kurang..minggu lepas xda pun lebihan susu yg boleh dibuat stok..ini yg amat sedih..minum air halba pun xjln..minum susu pun sama..pam kat umah xkuar langsung..amat terasa seperti mahu berputus asa..tp masih ada sokongan en.suami utk meneruskan..time ni teringat plak kisah one of my friend kat opis lama..production susu dia pun merudum bila dia pregnant..masa tu dia xtau yg dia pregnant...tp susu makin kurang..erm..mmg susah hati..bayangkan dulu stok susu xpenah kurang, tp hari ni tinggal 6 botol ja stok kat dlm fridge..mmg sedeh..
jeng jeng jeng...simptom yg paling ketara sekali apabila saya muntah-muntah..bukan saya sahaja tp en.suami sekali..aduhhh..dulu masa preggy kan aqeef pun inilah yg terjadi..en.suami akan turut merasa loya..erm...masa ni mmg dh redha kalau mengandung lagi..mungkin Allah dh ada rancangan yg terbaik untuk hambaNya..en.suami pun redha..dia ckp dh rezeki Tuhan nk bg..kita patut terima..tp cuma 1 ja yg dia xsanggup..heheeh..boleh kuar dr mulut dia "cmna kita nk bgtau mak ayg?"....hehehe..sbb mak nani selalu ckp bg anak besar skit baru tambah lg..heheeh...dia dh cuak...
eh..ada lg satu tanda...stain...ada ingat pernah terbaca yg kalau ada kuar stain pun slh satu tanda mengandung..lepas tu Aqeef demam, asyik nak berkepit je...jd lebih manja..suka merengek..abah dia plak suka ckp "Abang Long ni...manja sgt..cmna nk jd abang ni?"...lepas dia ckp mesti la dpt renungan tajam dr i...hahahaha...
semasa gejala2 ini berlaku mmg la mr.P belum dtg lg..tp nani kan tunggang langgang..jd mmg susah la kan..masa tau mengandungkan Aqeef dulu pun belum lambat lg..huhu..
tp....nampak gayanya resultnya adalah -ve apabila mr. P menjengahkan diri..dh nk wat UPT dh..huhu..nasib baik xwat lagi..
tanda2nya mmg sama masa ngndungkan Aqeef..siap en.suami 1 hari xbleh bangun..bila bangun kepala berpusing..pastu muntah2..dulu cmni jugak..sampai balik kg nani yg drive..
Allah merencana yg terbaik utk hambaNya..
p/s: lepas bersalin ni kan, selalu sgt rasa ada benda bergerak kat dlm perut..normal ka eh?..ada sapa2 yg mengalami perkara yg sama?...
lambat nk update sbb mood xdtg2...sama cm ngndungkan aqeef jugak..mood slalu ilang..hahaha..mcm2..

Saturday, July 16, 2011

Sangat Bizi

Susah sgt nk curi masa nk update blog..hanya sempat berblogwalking sahaja..Aqeef pulak semakin xmau kat org..nk berkepit ngn mama je..pening...tok dia mai teman 2 minggu pun still xmau kat tok jugak..heran betol..xbleh mama bergerak skit..menangis mengalahkan kena pukul..geram pun ada..segala pergerakan menjadi sgt terbatas..dia nk kita duduk sebelah dia tgk dia main je..nyusu 2 3 kali isap dh xnak...makin kurang menyusu bila dgn mama..tp kat umah pengasuh banyak pulak dia minum..susah hati jugak sbb production mcm dh drop sgt..utk mgu ni mmg xde yg boleh dibuat stok..stok dh sgt2 berkurangan...aduh..memang sedih sgt..xtau nk buat cmne..tolong la saya..bila pam kat umah xsampai 1 oz pun dpt..heran jugak...kdg2 bgun kol 3/4 pagi pam susu..dpt setitik dua je..Ya Allah..dugaan tol..mmg dh rasa down sgt..tp cuba kuatkan semangat..skang ni kalo sekali pam paling byk akan dpt pun 4oz je..xtau la apa yg menyebabkan tetiba susu drop..nk kata faktor kerja mungkin jugak kot..sbb time pam mmg slalu lari..xbleh nk konsisiten..mmg pam sehari 3 kali..tp masa nk pam tu selalu lari..kadang2 awal..kadang2 lambat..masa pam tu xbleh nk konsentret sgt..dok pk pasal keje..hurm..segalanya berserah pada Allah..semoga Allah banyakkan rezeki utk Aqeef..

Aqeef skang ni dh pandai tunjuk perasaan...sapa ajar xtau..kalau dia xdpt apa yg dia nk ataupun kita amek apa yg dia tgh main terus nangis..bg benda lain dia cmpak..aduh..perangai huduh..bila abah drive dia selalu nk g kat abah dia..kalo kita tahan dia berpusing/meronta2 nk g jugak..hentak kepala kat pintu keta..ish..geram betol rasa..

mkn kuat..tp badan xnaik2..kurus je tgk..org selalu tegur ckp kecik..erm..nk wat cmne dh xnak naik..asalkan dia sihat sudah..gigi atas baru kuar 2 batang..baru nampak skit..tu pun dh suka gigit bahu mama..pandia buat memek muka busuk..bila kita ckp, "busuk cmna Aqeef?"..dia pun buat la memek muka yg melucukan..

itu je yg ingat..

ok bye..


ermm...nak beli pe ek ari ni?..rasa cm sume nk ni...


busukkkkkk...


mana la makanan Aqeef ni..


vrooommm vrooooommm..sapa nk ikut Aqeef?..

Sunday, July 3, 2011

Aqeef 8 bulan...

dh lama sgt xupdate,,mmg xsempat...bizi sgt..bila ada tender huru hara jdnya..huhu..banyak benda nk kongsi..ni nk cite pasal aqeef demam..masuk 8 bulan aqeef demam..selalunya kalo demam tampal kool pever mesti baik..tp kali ni lain skit..demam panas..suhu dia sampai 39.9..panas tu..yg paling menakutkan bila dia demam sampai menggigil-gigil..kaki tangan suma biru..Ya Allah..masa tu hanya Tuhan saja yg tahu perasaan ini..jelum kepala anak mak yg dok teriak..huhu..sedih sgt..xputus2 berdoa mintak Allah transfer ja demam tu kat nani..xsampai hati nk tgk dia sakit..3 hari dia xceria mcm selalu..monyok je..xdgr suara dia langsung..dgr dia nangis ja..aduh..makin xkeruan..tidur mlm mmg xlena...doktor bg ubat masuk bontot..setiap 4jam bangun masuk ubat..tp doktor ada sebut jugak mungkin Aqeef ni nk kena cmpak..mmg betol..ari sabtu demam dh kebah..mlm tu nmpak kepala & muka dia merah2..mcm ruam..samapi ke leher..dh rasa cm naik campak..terus call mak suruh bawak daun mambu..hari ni terpaksa EL sbb dia merengek pastu nmpak dia cm xlarat sgt..lemah je..kepala asyik lentok je..lg 1 mungkin dia demam nk tumbuh gigi..gusi atas dh bengkak & nmpak putih..cian anak mama..xsanggup tgk dia cmtu..bila lalui semua ni baru rasa pengorbanan seorg ibu mmg besar..sanggup xtido mlm bila anak sakit..patut la syurga dibawah telapak kaki ibu..


sedih sgt muka dia..ni masa kat klinik..nk angkat kepala pun xlarat..



abah menenangkan keadaan..



dh segar skit, kaco abah wat keje...yeaaaa...

p/s: sunyi bila dia sakit..xdgr suara seronok dia main..sedih sgt..skang ni dia kena cmpak..abah pulak kena outstation ke Penang 3 hari..dugaan betol..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...