Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Mereka mengikuti saya

Wednesday, January 26, 2011

Yeay berat Aqeef naik...

Hari ni pegi timbang & cucuk Aqeef...alhamdulillah..berat dia naik jugak..walaupun xbyk..mmg x menaruh harapan yg tinggi pun untuk naik byk..sbb tgk dari cara dia minum susu xder la byk sgt mcm anak org lain yg 4@5 oz sekali minum..berat dia sekarang 5.1kg..naik 700gram dr bulan lepas..membesar dgn sihat ye sayang...

Sepatutnya appointment aqeef pukul 2 kat KK tu..tp terawal la plak kitorg pegi..baru 11.30 time..mmg kuar umah awal sbb sblm tu pegi bank, JPN, kedai gambar...tp xsangka pulak urusan di tempat tersebut selesai dgn cepat..xkan nk blik rumah lepas tu petang kuar balik kan..terus la ke KK..konon nk tnya je boleh x appointment kol 2 tp nk amek no. skang?..(masa tu 11.30)..hehe..mesti la nurse tu ckp xboleh..dia ckp kalo kol 2 punya appointment kol 1.30 baru bleh amek no..pastu nurse tu ckp kalo baby ada sekali skang ni baik amek no utk cucuk skang je..hehe..baby mmg la ada tp dlm keta abah dia pegang..kalo cmtu terus la amek no. kan..len kali xpayah la bg appointment kol bape..dtg ke..

rasanya lg bagus dtg time cmtu..sbbnya org dh xramai..bayangkan masa nk cucuk aqeef 2 bulan ari tu dtg punya awal..kol 7 dh beratur depan klinik nk amek no..selesainya dekat pukul 11 jugak..kali ni dtg 11.30, kol 12.25 dh selesai..ermm..nnt cucuk 5 bulan nk dtg time cmni la senang..huhu..xpayah tgu lama...

berat aqeef 5.1kg..panjang aqeef 59cm, bulan lepas 58cm..masa kena cucuk mmg teriak selok (bahasa baling) la..nganga tp xkuar sora..tu la teriak selok..tp kejap je..kuar dr bilik tu terus diam..dlm keta terus dpt nyot2..yeayyyy..

empat bulan xder cucuk..5bulan baru ada..lg dua bulan ye syg kita g klinik lg..cpt besar ek anak mama..

Selamat hari jadi Aqeef....yg ke 3 bulan...

Semalam 25hb jadi genap la umur Aqeef 3 bulan..sekejap je kan..rasa cm baru ja abes pantang..hehe..ye ke?..ari ni baru nk bawak Aqeef g klinik untuk cucuk..timbang berat..harap2 berat Aqeef naik..

sekarang ni Aqeef dh pandai:
  • sembang2..kadang2 bila xder org layan dia mula buat mcm2 bunyi nk tarik perhatian org la tu kan..
  • sumbat suma jari dlm mulut..bukan hisap jari tp hisap penumbuk..hehe..kdg2 hisap lengan sampai basah lengan baju..
  • dh tau main air luir..eee..rambut mama pun berguguran di lantai..nk botak cm kamu dh mama sekarang..abah selalu tanya bila mama nk potong rambut..asyik gugur ja..huhu...cian mama kan..
  • suka tgk kartun..lagi suka kalo abah dia sebut doremon mcm suara kartun..mengekek2 dia gelak..
  • kalo kat tv tiba2 kuar lagu xkisah la lagu apa pun laju ja kamu pusing tgk tv tu..kamu faham ke Aqeef?..
  • dh pandai wat muka seposen mintak org angkat dr dlm buai kalo kamu xnak tido dlm buai..lepas org angkat gelak2..huhu
  • abah ckp pukul 7 kamu dah tau kena bangun sbb nk kena anta g umah cik timah..tiap2 pagi abah yang anta Aqeef, mama tukang amek je..sbb mama 6.30 pg dh kuar..
  • dh pandai merajuk bila kamu dh merengek2 lama sbb nk susu tp mama masih lg dok sibuk buat benda lain..selalu time bila mama balik keja la..mama nk kemas2 stok susu kamu tp kamu dah xsabar2 nk nyusu..bila dh lama merengek mula la nk merajuk..bila mama amek kamu, kamu pandang tempat lain..huhu..sampai mama kena pujuk la..baru kamu isap susu..bila dh dpt susah plak nk lepas..huhu..anak mama anak mama..
  • setakat ni yg tu je mama ingat..mama tgu bila kamu boleh meniarap..
  • mama & abah sayang Aqeef sangat..

dagu dh macam kek lapis..huhu..

Sunday, January 23, 2011

Aqeef ada Kembar...

Aqeef ada kembar rupanya..dh banyak kali en. suami ckp yg muka diorg sama..bayangkan sepanjang perjalanan dr KL to Selama, Perak (kg en.suami) dia asyik ckp muka aqeef sama la mcm muka aryan..bila dia pandang je muka aqeef masa dia tgh drive mesti dia ckp cmtu..

ish cmna boleh sama ni?..huhu..kalo nk tau mak si Aryan ni my bestfriend..masa sekolah dula suma org ingat kami ni kembar..kemana saja mesti berdua..kalo ada nani di situ ada siti..kalo ada siti di situ ada nani..cikgu pun selalu tegur..ada yg sampai terkeliru dengan muka kami pun ramai..kadang2 tu diorg konfius tgh ckp ngn nani ke siti..hehe..yg paling best adalah bila seseorg itu mahu menceritakan sesuatu yg dianggap rahsia..dia mesti ckp cmni..ni siti kan (padahal nani)..nani angguk je..ckp aa siti..ok ni aku nk habaq kat hang..ang jgn bagitau nani plak..hehe..cian kat dia kan..dia dh terbg tau benda yg sepatutnya bukan bgtau kat nani..haha..pastu kitorg gelak je la..bila dia tau yg dia dh terbg tau kat org yg salah dia termalu sendiri..hehe..tu la..jgn pandai2..hehe..lawak la..mcm mana dirg bleh ingat org yg sama..xtau la sama tang mana muka kami ni..ramai sgt org kenfius..ada satu hari tu nani g umah siti..sampai mak siti pun ckp kalo tgk dari belakang xtau yg mana 1 nani yg mana 1 siti..huhu..mak dia sendiri ckp tu..

eh..dah termerapu di sini..asalnya nk cite pasal kembar Aqeef kan..tetiba dok cerita pasal mak dia plak..hehe..kembar Aqeef ni nama dia Muhammad Aryan Haziq..cube tgk gambar kat bawah....sama kan?.....


ni masa Aryan baby la..sekarang ni dia dh setahun lebih dah..tak tau la kalo Aqeef dh besar nnt sama lg x muka diorg..hehe..

Saturday, January 22, 2011

Bila Dia Mau...

Ini kisahnya...minggu lepas punya cerita..hehe..dh basi dh pun..tp nk ckp jugak..minggu lepas dh xtau nk g mana tetiba buat keputusan yg agak tidak senonoh jugak la..sbbnya tgh bulan kan..mana ada gaji..huhu..ni gara2 Pn. Nor hanidah la..(kakak nani)..nk g Mid Valley plak..minggu lepas kan ada baby & junior fair..huhu..harusla lepas balik tu kopak kan..dh la masa pegi tu pun tgh kopak..balik lagi la kopak..

Mmg gila kentang la..rasa mcm suma nk beli..Ya Allah..perlukan tahap keimanan yg tinggi untuk mengawal nafsu membeli barang2 yg xberfaedah dan tidak tahu apa gunanya dan bila nk gunanya..hehe..saya akui saya xboleh tahan bila berhadapan dgn barang baby, accessories utk breastfeeding dan baju2 baby..makkk tolong...bayangkan la..baju kurung nursing yg mmg dh lama nani idamkan bleh dpt dgn harga RM 152..buy one free 1 ok..kalo x harga dia sehelai RM 157..yg mymum dreams punya brand tu..mcm2 lg la yg membuatkan jiwa raga rasa tersiksa..nnt nani update lain pasal brg2 yg dibeli..xderla borong sakan pun..dh nama pun tgh bulan kan..mmg tgh kayap..huhu..

ni nani nk cite pasal si tecik baby Aqeef yg tetiba menangis nk nyot2 tgh mama dia dok ralit pilih baju..huhu..Aqeef ni..xsporting langsung..apa lagi...mama dia pun gelabah la cari tempat nk nyusu..yg si anak dh xtahan lapar dh..terus gelisah dan nganga luas2..hehe..nk tau cmna i buat?...kat situ jugak nani nyusukan dia..huhu..dh xnyempat dh kan budak Aqeef ni..


tetiba ada 1 kerusi ket tepi tu..


kat tepi cover dgn stroller, kat blakang abah yg cover..


relakan ja la..walaupun ramai org..


dah kenyang terus tido...


cm tau je org nk letak dia dlm stroller..wat2 buka mata plak..huhu..


balik rumah lepas siap lap bdn, pakai bajuu tido terus tido sampai ternganga..penat sgt la tuh..


posisi tido kegemaran Aqeef..tempat tido dia ujung sana tp bila pagi dah nak ke ujung sini..huhu..

Sunday, January 16, 2011

Mengapa perlu menyusu secara ekslusif selama 6 bulan pertama?...

Saje je nk kongsi info ni..meh baca meh...

Faedah2 susu ibu untuk bayi:
  1. mengandungi bahan pencegah penyakit (antibodi)..mesti sume ibu2 nk anak diorg sihat2 kan..
  2. mempunyai komposisi yg mencukupi dan suhu yg seswai..
  3. mengelakkan dr kurang zat makanan dan cirit birit serta penyakit saluran pernafasan...bagus kan?..
  4. mengurangkan risiko kepada alahan..kurang alergic..
  5. perkembangan daya intelek yg lebih baik..dlm erti kata lain IQ tinggi la..
  6. kurang masalah pergigian dan ortodontik..
  7. mengurangkan penyakit kencing manis, pneumonia (paru-paru) dan jangkitan telinga pada kanak2
  8. menggalakkan tumbesaran
  9. panghadaman yg mudah..yg ni ada sumthing yg nani nak share..kawan nani ada bgtau, doc ckp kalo baby xberak sampai seminggu pun xpe..jgn risau..yg ni utk kes minum susu ibu je tau..jd kalo terjadi pada anda sila jgn panik yer..
Faedah2 susu ibu untuk ibu:
  1. membantu kecutkan rahim - mengurangkan pendarahan
  2. mengeratkan kasih satang antara ibu dan anak..soooo sweeeettt...
  3. mengurangkan risiko barah payudara dan ovari
  4. penyusuan susu ibu sepenuhnya membantu menjarakkan kelahiran..harap2 la..
  5. menjimatkan maa dan wang..yaaa...betuulll...susu formula kan mahal..
  6. mudah dan tidak perlu persediaan..aahh..yg ni setuju..selak jer..hikhikhik..
info ni nani dpt dr buku Panduan Penyusuan Susu Ibu bagi Ibu Bekerjaya...

p/s:renung2kan..dan selamat beramal..banyak faedahnya susu ibu..

Friday, January 14, 2011

Lega rasanya.....

Alhamdulillah..rasa lega sgt bila terjumpa blog ini..selalu rasa susah hati bila memikirkan tentang berat Aqeef..ramai sgt org tgur Aqeef kecik..tu yg menambahkan lg kerunsingan tu..huhu..tp bila baca entry dr blog IbuKauthar ni mmg lega rasa hati..time kasih ibukauthar sbb sudi kongsi ilmu dan pengalaman..

Kisah dr blog tersebut yg membuatkan nani rasa lega adalah seperti berikut:
  • Seorang kawan saya (N) mempunyai seorang anak lelaki. N ialah seorang ibu muda yang menyusukan anaknya secara exclusive. Berat badan anaknya ketika usia anaknya 5 bulan hanyalah 4.5kg. Namun N tetap meneruskan penyusuan susuibu sambil meminta nasihat doktor mengenai kesihatan anaknya. Alhamdulillah pada hari ini anak N telah pun berusia hampir 2 tahun, masih menyusu dengan susuibu, sihat dan pintar.
  • Seorang lagi kawan saya bernama S mempunyai 3 anak. Anak pertama dan kedua sempat menyusu dengan susuibu selama 2 bulan sahaja. Namun kedua-dua anaknya membesar sihat dan gebu geban. Atas tekad yang teguh, S berjaya menyusukan anak ketiganya secara exclusive. Anak S yang ketiga juga debab gebu chubby tembam seperti anak S yang sebelumnya.
Jd sebagai konklusinya di sini,
  1. pertumbuhan fizikal bayi turut dipengaruhi faktor genetik. Kisah S membuktikan bahawa ketiga-tiga anaknya yang mempunyai sejarah penyusuan yang berbeza, turut membesar gebu dan tembam. S menjangkakan bahawa itu adalah faktor genetik, dan menyarankan agar ibu-ibu lain tidak membandingkan bayi mereka dengan bayinya dari segi ketembaman dan kegebuan.
  2. Anak yang tidak gebu bukan bermaksud ia tidak sihat atau susu ibu kurang khasiat. Buktinya dalam kisah N, anaknya terus menyusu walau berat badan amat rendah dan hari ini anak N tetap membesar seperti bayi lain seusianya yang sihat dan aktif. Malah anak N lebih tinggi berbanding kana-kanak yang sama umur dengannya.
Ya..kisah inilah yg membuatkan rasa rasa sgt bersyukur kerana masih lg teguh dgn keazaman untuk memberi yg terbaik utk chinta hatiku..Muhammad Aqeef..susu ibu is the best milk in the world..


kecik2 saye pun, ada jugak pipi seketul..hehe..kata Aqeef..


tgk kartun..


layan sembang ngn abah..


yea...kuar jalan2..

p/s: Ya Allah cukupkanlah susu ku untuk anakku..

Wednesday, January 12, 2011

Yeaaa...

Td baru call BS Aqeef..tanya dia tgh watpe, tgh tido anak mama...erm..xde meragam..ok2 je..alhamdulillah...lg 1..BS ckp skang ni susu 3oz pun Aqeef dh bleh habiskan..Alhamdulillah..bagus anak mama..nmpak gayanya kena la mama berusaha keras lg mengepam susu..sblum ni dia just amek 2oz je sekali minum..jd sehari nani bekalkan 10oz..masa mula2 dulu mesti lebih dlm 4oz ke..tp sejak minggu ni mmg xder balen la..hehe..hari first anta BS lagi la..dia minum 4oz je..maknanya 2 kali je minum..sanggup tahan lapa tgu mama dia balik keje..hurm..lepas jumpa mama terus nyot2 sampai dekat sejam..huhu..Aqeef, Aqeef..bijak kamu yer..mama seronok dengar kamu minum banyak...




p/s: demi Aqeef mama sanggup buat ape sajer..lg giat la mama pam susu lepas ni..

Rindu Aqeef...

Walaupun di ofis, tp hati dan perasaan hanya ingatkan Aqeef ja..huhu..

anak mama tengah watpe ek skang?..tido ke bersembang..cik timah dia bgtau, Aqeef sukaaa sgt sembang..sampai mengekek2 kadang2..Ingat pesan mama ek Aqeef..habiskan susu yg mama bekalkan tu...kalo nk cepat besar kena la habiskan..


ala..lg rindu la plak bila teringat masa dok sembang2 dgn dia..bila kita ckp "esok Aqeef minum susu banyak2 ye..habiskan semua yg mama bekalkan tu"..dia mesti jwb "aaa aaa"..sambil gelak2..huhu..tomei tomei..



Sunday, January 9, 2011

Saya Suka Mandi..

Baby Aqeef mmg senyap bila time mandi..dia suka sgt mandi..setakat ni xpernah lg la dia nangis time mandi..kalo pg2 dh kol 9 belum mandi lg dia mesti merengek2 minta mandi..kalo time tu bg susu pun xnak dh..dia nk mandi dulu..kalo lepas mandi minum susu terus tido.. Gambar2 kat bawah masa baby Aqeef 21 hari..tengok la...Saya mmg suka mandi....


mula2 basuh kepala botak..hehe..


sejuknya air hani ni mama...


sampai meleleh-leleh air liur..huhu


ni swimming pool ke mama?..tp nape kecik je?..nk luruskan kaki pun xbleh..


ish..mama watpe tu?..


esok saya nk mandi lg mama..


yeaaaa...saya dah wangi..

Tp Baby Aqeef mandi sehari sekali je..mak ckp tgu sampai dia masuk 4/5 bulan baru mandi sehari 2 kali..so, ptg2 just lap2 bdn dia je..tp lap bdn pun dia excited jugak..huhu..


Saturday, January 8, 2011

Bila dia dh mula.......

Inilah Baby Aqeef...Bila dia dh mula sembang, inila gayanya..mcm2 memek muka ada...kadang2 tu excited dok bercerita sampai terangkat2 badan..entah apa yg dia dok story pun xtau la..mama dia iyakan jer..hehe..


ni dia ckp seronok dok umah cik timah (bby sitter dia nama cik timah)...tido dlm buai...



ni reaksi dia bila mama tanya "esok nk dok umah cik timah lg x?"..hehe..amboi suke ye...



ni plak reaksi dia bila mama ckp "kat umah xde buai tau..besi buai tu dh bwk g umah cik timah awak"..huhu..kecewa..

p/s:seronok sgt layan dia..walaupun penat tp hilang segala penat bila dpt peluk cium dia...

mama SAYANG Aqeef

Inilah yg Dikatakan.........Tido Di bawah Ketiak Abah..

Owh..sudah ada org lain yg menggantikan tempat saye di sisi en.suami...huhu..sampai ati..
kalo dulu itulah tempat saye..tp sekarang telah dirampas..xpercaya ke?...saye ada bukti..saksikan...

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:


dia dah punya pengganti...



mama disisihkan..huhu..

itulah gaya tido yg paling digemari si tecik Baby Aqeef..tido sgt lasak..abeh amek part org..huhu..

p/s:gambar ni saye amek curi2 time 2 2 org tgh nyenyak tido..kamera kuar flash pun xsedar nih..hehe..

Sunday, January 2, 2011

Pengalamanku ~PART III~

Fuhhhh...bersawang..hehe..ssh tol nak cari mood nk menghapdate blog skang ni..kat mana nk sambung ek..

lepas doc cek bukaan dan dah buka 3cm, nurse pun bg baju unipom baru warna pink..huhu..kena la salin pakai baju tu..dengan keadaan tangan sakit sebab dah cucuk jarum..slalu kalo cucuk xsakit sangat tp kali ni rasa sakit sgt..tp malas nk pk pasal sakit..wat xtahu ja..lepas salin baju keluar duduk kat ruang menunggu sbb nk bersembang dengan mak & en.suami..ohhh..masa ni bleh lagi sembang sambil gelak2 sakan..bila dtg contraction berkerut dahi tahan sakit..tp bila xda contraction sambung balik gelak2..hehe..dah dekat kol 3 nurse panggil sbb nk masuk wad..

dah sampai kat wad dok termenung jap..hehe..dok pk bila la aku nk bersalin ni?..lambat lg ka?..sbb lepas cek bukaan doc tu ckp pukul 6 diorg akan cek lg skali..anak sulung ni slalunya bukaan dia lambat..tetiba rsa ngntuk..walaupun rasa contraction makin kuat tp rasa cm boleh tahan lagi..terus tertido..hehe..tetiba pukul 5 terjaga sbb sakit sgt..rasa cm xtahan sgt..terus tekan butang call nurse..nurse pun dtg..ckp kat nurse dah sakit sgt..pastu nurse tanya bleh jln lg x?..boleh rasanya..kalo bleh awak berjalan la pegi bilik pemeriksaan..nani pun berjalan la..sakit mmg sakit..tp bleh tahan lagi kot..bila dah baring kat katil tu, skali yg dtg nk cek doc lelaki la pulok..huhu..cina..gemokkk..tgk dia pun dh seriau..tp cuba set kat dlm otak xsakit..bila dia cek sgt terasa skali tp xde la sakit sgt..berbeza la dgn doc yg first cek tu..lemah lembut..yg ni mmh kasar la..huhu..dia ckp dh bukak 5cm..dah bleh turun labour room..nurse terus masukkan ubat bagi buang air besar..fuhhhh..mujarab betol..terus terasa nk membuang..

masa kuar dr toilet dh ada nurse tgu dgn wheelchair nk bwk ke labour room..dia soh bwk baju, pampers & selimut baby..time dok terpikir, ish dah dekat nk bersalin ke ni?..cm xpercaya plak..tp sempat lg minum air zamzam & kurma nabi..sampai kat labour room ada lg doc yg cek bukaan..ish..banyak betol nk kena selok2 ni..huhu..lepas tu dia pecahkan air ketuban rasanya..sbb terasa mcm dia ketip pastu tarik sesuatu kat dalam tu..pastu terasa cm ada benda keluar...lepas duduk la sorg2 kat dlm bilik tu..tanya nurse bila suami saya boleh masuk, nurse ckp xpe nnt kitorg panggil..tp sampai ke sudah xmasuk pun...huhu..sampai la nani tertido..tersedar dlm pukul 6 lebih sbb rasa cm nk meneran..terus panggil nurse..nurse dtg cek belum bukak abeh lg..baru bukak 7cm..jd dia xbg teran..tp saya sgt tidak tahan nk meneran..nurse ckp kalo teran jugak nnt kepala anak jd panjang..owh sungguh seram..dia ckp kalo xbleh than jugak sedut gas tu..dah bertekad xnak sedut..tp disebabkan ditakut2kan sedut la jugak..bila sedut gas tu nani tertido balik..tersedar bila en. suami masuk..masa tu pukul 7..sembang la sepatah dua dgn dia..sbb rasa cm antara sedar ngn x je..gas tu punya pasal la..huhu..7.15 am terasa sakit sgt..rasa cm nk meneran sgt..terus suruh en. suami panggil nurse..bila nurse dtg cek dia ckp oooo dh full..dah bleh teran..maka bermulalah proses teran meneran..huhu..ingat senang...salah teknik susah jdnya..kepala baby dah nampak..nurse+doc dok bg semangat..dah mcm pom2 girl dah..huhu..en.suami xhenti beri semangat dan ajar cara push masa kitorg g klas antenatal..huhu..tp apakan daya..tidak ada tenaga juga..so, masa pukul 7.30 am doc ckp kita kena guna cara lain sbb takut baby lemas..kita vaccum..owh..masa tu dh xterkata pa dah..ingat nk kuarkan baby ja..doc ckp kalo vaccum xbleh jugak kita operate..huhu..time tu dah cuak..mmg rasa nk teran betul2 bg kuar baby..bila contraction dtg terus teran..alhamdulillah..7.40 am selamat lahirkan..lega sgt rasanya..

Ya Allah..ingatkan dah abeh dah sakit..proses jahit menjahit lg dahsyat sakitnya..huhu..mmg sgt sakit..xtahu cmna org ckp jahit xsakit..saya mmg rasa agt sakitttttt..huhu..pukul 9am beru selesai semua..try nk breastfeed baby tp dia xnk bukak mata pon..tiddooooo ja...kol 10 lebih baru masuk wad..rasa cm xpercaya pun ada..Syukur Alhamdulillah..semuanya selamat...


beberapa jam selepas dilahirkan..


saya lapar mama...

p/s: gambar akan diupload lagi kemudian..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...