Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Mereka mengikuti saya

Friday, April 29, 2011

balik kampung..

Hari ni dh kt kampung en.suami..hari sabtu baru balik kampung nani..alang2 amek cuti ari khamis semalam sbb bwk aqeef g cucuk 6bulan, baik sambung cuti lg 1 hari kan hari ni..mgu dpn kn cuti hari buruh..dpt la cuti panjang skit..

Semalam masa g cek aqeef, berat dia naik la jugak walaupun secoet..segan silu nk naik pun..berat dia sekarang 6.2kg..alhamdulillah..at least naik kan..masa kena jab tu ekk sikit je..xnangis pun..nurse ckp cucuk ni xdemam..do next appoinment bulan 7..bila aqeef cukup 9 bulan..

Lepas setel suma, pegi opis en.suami..sampai kol 11 lebih..lepas tu g opis nani plak..anta barang..lepas tu baru kitorg bertolak balik kg..aqeef elok je tido kat dlm car seat..3jam dia tido..mama bersenang-lenang main game..huhu...

Wednesday, April 27, 2011

Teman baik...

pssstttt..teman baik dh muncul..huhu..sgt susah hati sbb dh lambat dr yg sepatutnya..lambat seminggu kot..bahaya...bahaya..pg td siap wat upt..huhu..punya la takot..kalo nk ikutkan xperlu la takut kan..sbb dh lakukan langkah2 pencegahan..tp mana la nk tau kan..kot2 miracle ke..tensen kat unit baru kot..tu yg hormon xbetul..xpun sebab nani baru amek jamu..baru nk mkn..masa dlm pantang xmkn sbb Aqeef jaundice lama sgt..takut effect dia..sekarang baru dok amek sikit2..ok la kan dr xamek langsung..mmg bagus jamu tu..nani amek NR..lancar je membuang apa yg patut..dan xder rasa penat sgt bila balik keje..susu pun menten..tu yg paling ok..




lagi 1..kan selalu kita dengar kalo fully breastfeed teman baik tu akan lambat datang kan..owh..tidak pada nani..belum 100 hari lg dh muncul..en.suami pantang lebih 100 hari..hahaha...hamekk..xpenah miss tiap2 bulan..cuma bulan ni je yg terlambat skit..jd teori tu bukan la untuk semua org..

Rambut..

ni nk ckp pasal rambut..nmpak gayanya si Aqeef ni rambutnya mcm abahnya la..huhu..tp mcm mak pun ada..kira combination la kan..hehe..



:






:






:





:






:






:






:










kalo tgk gambar abahnya masa kecik, gini la ropenye..Aqeef pun sekarang ada harapan nk botak kat tepi cmtu..hehe..yg ikut mamanya pulak tang pusar kat depan tu..tu mmg sah2 ikut mama..haha..xkan nk tempek gambar mama time sekarang pulak kan..hehe..time kecik mama die xder byk gambar..cian..jd tgk gambar abah dia dh le..bleh bandingkan gambar abahnye dgn gambar aqeef yg sebesar alam kat ats tu ye..xpayah mama dia nk upload bebanyak..hehe..

Tuesday, April 26, 2011

Bayi sembelit...

Pernahkah bayi anda mengalami masalah ini..huhu..semalam baru nani berpengalaman apabila Aqeef menangis2 masa nk poo poo..cian dia..sejak mkn solid food ni dia baru sekali poo poo..semalam kira kali kedua la dia nk poo poo..tp yg dia poo poo masa first tu xder la dia sampai nangis..semalam je dia nangis..mama dia yg gelabah..huhu..xtau nk wat cmne..dh kesian sgt, xtahan tgk dia dok nangis nani sembur air la..bg senang skit dia nk membuang..alhamdulillah..berjaya..lega tgk dia lepas tu..main sambil gelak2 balik..nasib baik menjadi..kalo x haru biru mama Aqeef..gelabah xtentu pasal..sampai nk call tok dia kat kg la..huhu..pg td sebelum anta g umah BS, abah dia ckp Aqeef poo poo..xde la nangis..ok la tu..kalo x mau gelabah pulak abah Aqeef tu..mama dh selamat g keje dh..bgtau kat BS, dia soh nani buat bubur bg cair skit..mmg dh cair, tp dh jd camni kena bg lagi cair la kan..hurm..ok la mama cuba la Aqeef..

just nk share info pasal sembelit..source dr babycenter..

Bagaimanakah saya tahu bahawa bayi saya sembelit?

Sembelit jarang berlaku pada bayi yang masih kecil, terutamanya yang masih menyusu badan walaupun mungkin ia menjadi masalah kepada bayi yang lebih berusia apabila dia mula makan makanan pejal.

Bayi-bayi yang diberi susu ibu akan membuang air besar beberapa kali sehari dalam beberapa minggu pertama dan kemudian hanya satu atau dua kali sepanjang minggu. Walaupun najisnya lembut atau cair, kadang-kala semua bayi perlu meneran untuk mengeluarkannya. Malah, anda akan sedar akan kerut dan dengus bayi anda apabila dia sedang membuang air besar.

Bayi-bayi yang diberikan susu formula akan membuang air besar sekali sehari, walaupun sesetengahnya mungkin akan membuang air besar sekali dalam setiap tiga atau empat hari. Ini bukanlah perkara yang tidak normal, kecuali jika najisnya keras dan berketul-ketul. Sembelit berlaku apabila najis di bahagian bawah usus ditekan oleh otot yang menjerut, yang akan melambatkan pengeluarannya dan semakin lama ia di situ, ia akan menjadi lebih keras dan kering.

Sebelum mengesyaki sembelit, anda perlu mengenali simptom-simptom yang tercatat di bawah dan anda harus faham bahawa bayi, sama seperti orang dewasa, akan mempunyai pola membuang air besar yang bertukar-tukar.

Apakah simptom-simptom sembelit?

Bagi bayi yang berusia 0-3 bulan, sembelit jarang berlaku, walaupun bayi anda diberikan susu formula. Sesetengah bayi akan mendengus dan meneran pada setiap pergerakan, walaupun tidak semestinya disebabkan sembelit. Tetapi, jika bayi anda menangis dan kelihatan tidak selesa, periksalah dengan pakar pediatrik anda. Jika bayi anda mengeluarkan najis pejal kurang daripada sekali sehari, ini biasanya adalah sembelit.

Bagi bayi yang lebih berusia dan sudah mula makan makanan pejal, simptom-simptomnya termasuklah:

• Meragam, sakit abdomen dan gastrik.

Abdomen yang keras.

• Sakit abdomen yang mengurangkan pembuangan air besar.

• Najis bercampur darah, selalunya berpunca dari luka (fisur) rektum yang disebabkan
oleh najis yang keras.

Najis yang sukar dikeluarkan dan berketul-ketul.

Kenapakah sembelit berlaku?

Seorang bayi akan sembelit jika dia tidak mendapat cecair yang secukupnya. Jika masalah ini berlarutan, anda mesti membawanya untuk pemeriksaan; mulanya, doktor akan memastikan bahawa bayi tidak menghidapi penyakit atau sembelit itu akibat fisur dubur.

Bagaimanakah saya boleh merawatnya?

Anda perlu bertanya dengan pakar pediatrik anda sebelum mencuba apa-apa untuk melegakan keadaan bayi anda. Anda akan diminta membawanya untuk pemeriksaan.

Bagi bayi yang lebih berusia yang makan makanan pejal, tanya doktor anda sama ada sesuai jika ditambah beberapa sudu buah prun yang dipurikan ke dalam makanan paginya atau diberikan dua sudu jus prun.

Sesetengah pakar menyarankan supaya menambah satu sudu teh bijian bran ke dalam bijiran bayi anda untuk menambahkan serat, tetapi jangan terlebih tambah. Cuba berikan bayi anda buah-buahan dan sayur-sayuran (tetapi dengan sedikit-sedikit sahaja) supaya dia mendapat serat secukupnya dan juga mendapat minuman air yang banyak, termasuk air kosong.

Cara-cara berikut juga boleh membantu:

• Cuba gerakkan kaki bayi anda jika dia sembelit. Ini akan membantu menggerakkan najis di dalam ususnya.

• Jika dia makan makanan pejal, kurangkan makanan penyebab sembelit seperti nasi, pisang atau bijiran.

Sembelit pada bayi adalah perkara biasa, terutamanya apabila mereka mula makan makanan pejal sebab badan mereka baru belajar bagaimana menguruskan makanan baru. Dengan perhatian anda dan rawatan yang baik, lama-kelamaan, dia akan membuang air besar dengan lebih mudah dan tetap.

p/s: ingatkan pisang boleh lawaskan nk membuang..lagi ssh ek?...

Monday, April 25, 2011

6 Bulan..

Hari ni genap usia Aqeef 6bulan..Alhamdulillah..mama berjaya BF Aqeef secara ekslusif..syukur sangat2..segala rintangan untuk exclusively bf aqeef selama 6bulan berjaya mama tempuhi..semoga dapat diteruskan sehingga Aqeef 2 tahun..

Hari ni mama bekalkan Aqeef bubur ke rumah BS..semalam mama dh try bg..mmg Aqeef suka..abeh semangkuk..xsabar2..lambat bg je menjerit..sambil mkn siap ada bunyi..aum..bunyi ape tu Aqeef?..seronok mama tgk Aqeef mkn..lg 2 hari mama tukar resepi plak ek..skang ni Aqeef mkn bubur nasi + kentang + karot..nnt mama letak sawi + ayam/ikan plak ye..

Gigi anak mama dh keluar..erm..bahaya ni..kamu jgn gigit mama yer..baru 1 yg dh kuar..yg lg 1 baru bengkak gusi..Aqeef dh angkat2 dada ngn bontot..nak merangkak ek sayang..usaha lg ye..jgn malas2..lagi 1 peberet Aqeef sekarang adalah bergendang..ooowhh..suka sungguh kamu menepuk2 lantai..kalo bg kotak lg la kamu suka..

Hari khamis ni kita g cucuk 6 bulan ye..jgn demam ye sayang..sbb lepas tu kita nk balik kg..nk jumpa baby Hasif..baby dh balik kg hari ni..

Friday, April 22, 2011

Aqeef dapat adik...

Oppppssssss...jgn salah paham ye kengkawan..bukan nani preggy lg..tp Aqeef dapat kerana semalam my belove sis dh selamat melahirkan 2nd baby..kalo aqeef betul2 nk dapat adik.....larikkkkkk...pengsan mama..jaga Aqeef sorg pun dh mcm askar pencen..ni kan pula nk tambah lg..tgu Aqeef besar sikit la kan..dh pandai berlari+mintak itu,ini..bleh la kot nak tambah lg..eh..melalut plak..

ni nk cite pasal kakak nani yg baru bersalin..ceritanya amatlah pelik dan juga ada sedikit adegan yg agak melucukan..hurm..maklumla dh anak 2nd..ok ceritanya begini...jeng jeng jeng...


due datenya adalah pada 20/5/2011...semalam baru 21/4/2011...mmg dh boleh bersalin tp dia xespect pun nk terbesalin..hari selasa dia g cek up 36weeks..doc ckp suma ok..baby dh turun..kepala pun dh engage..for anak 1st dia overdue ye..5 hari overdue..so kali ni dia xda la espect nk bersalin awal..rabu mlm dia sakit..tp dia kira sela masa xsekata..so, x gi la hospital..ari kamis pagi siap boleh g keje lg..naik moto..sakit still ada..dlm kol 2 semlam dia call nani kt opis..dia tanya masa nani nk bersalin dulu rasa sakit cmna..nani ckp la perut mengeras mcm cramp..tanya dia..dh rasa sakit ke..dia ckp dr smlm lg dh sakit..tp bila kira masa xsekata..tp pg tu dia dh xkira dh..sbb mls..dia dok ingat bukan nk bersalin lg..false labor kot..dia siap ckp dia xsakit pinggang lg..nani kata nani dulu sampai sudah xsakit pinggang..kaki dia xbengkak lg..nani pun sampai bersalin kaki xbengkak..tp dia ckp masa nk bersalin hadif dulu kaki dia bengkak..dey..setiap anak xsama la cik kak oi..huhu..


nani ckp g je hospital..nnt doc bleh cek..bleh letak ctg..tgk contraction dh kuat/sekata belum..lgpun dia ckp baby dia dh kurang aktif sgt..sampai kol 2.30 bru gerak dlm 4 kali..hurm..lg la org suruh g hospital cepat..dlm kol4 dia g hospital..hasben dia dtg amek kat opis naik moto..so, diorg terus la ke hospital ampang..dia dok sakit..tp sakit yg boleh tahan la..xder la sakit nk meraung..sampai hospital bleh plak dok pk nk g bahagian mana..nk g yg kecemasan nk bersalin ka nk g O&G..sbb xrasa nk bersalin..huhu..mmg lawak la kakak aku ni..


diorg amek keputusan g kecemasan..dok rilek2..pastu masuk bilik nk cek la apa yg patut kan..doc. cek tgk dh bukak 6cm..gila ko..bukak sampai 6cm pun dok rilek lg..huhu..pastu doc. seluk cm rasa lain..eh..ni bukan kepala...tp kaki..songsang la pulok...bila la si baby ni berpusing..baru je cek up 2 ari lepas dh engange..hurm..jd doc. xnk amek risiko terus tolak masuk OT..kena operate la..dlm kol 5.20 tolak masuk OT, pukul 6 dh selamat sume..


tp yg besnye, akak aku g hospital naik moto kan..konpem la kain baju anak+mak xbawak lakan..mmg dh packing sume..dh masuk dlm bonet kete..tp dok paking elok kat umah..hehe..jd anak dia kuar pakai baju hospital la..huhu..cian baby..


tok & tok wan di kampung apa lg...terus amek tiket dtg KL..dh ada kat KL dh pun..sampai pukul 3.30pg td..nani pun smlm tido umah kakak jap sampai mak ngn abah sampai..sbbnya nk jaga si hadif tu..dlm 4.45pg kitorg balik umah..sampai umah 5.15pg..sambung tido..huhu..jd akibatnya terbabas la kan..jam dok bunyi pun xsedar..aqeef pun sama naik tidonya..sedar2 dh pukul 6.30..huhu..selalunya kol 6.30 dh kuar umah hoccay..hurm..harus la kelam kabut td..alhamdulillah..sempat jugak thumb..belum merah lg..lg 2 minit..kalo jd mcm smlm sgt sakit hati..hanya lambat 3 minit..hanya kerana ada lori rosak tgh jalan..sakit hati aku..


ptg ni xsabau nk tgk baby baru..huhu.....psssttt..mama baby pun xfinalize lg nama baby..huhu..baby kuar cepat sgt...

Thursday, April 21, 2011

Solid Food....

Ujung minggu ni nk start bg solid food kat Si Aqeef..dh try bg biskut Farley tu..mmg dia suka..sehari 2 kali BS bg..mgu ni nk try wat bubur letak carrot dulu..tgk dia suka ke x...start mgu depan kena ari2 la bekalkan bubur kat BS..huhu..kena lebih usaha dan perlukan istiqamah neh..semoga mama Aqeef akan menjadi lebih rajin la yer...

Wednesday, April 20, 2011

Manja...

Adakah baby apabila usianya hampir mencecah 6bulan, dia akan menjadi semaikn manja?..owh..cmni la Aqeef sekarang..xmau dgn org..xboleh mama ilang dr mata terus menangis..abah pun dh xlaku dh time ni..nk berkepit ngn mama je menanjang..kalo mama xnagkat dia pun xpa..asalkan mama dok tepi dia tgk dia main..ish..mmg xbleh nk buat apa...semakin mengada2..bangun tido pun nangis bunyi mmmmaaaaaa...huhu..bila tgk mama terus mengepak angkat tangan minta dukung..hurm..mungkin perkembangan bayi kot..nak kata terlalu dimanja kan xda la sangat..selalu bila dia menangis nani ssh nk angkat dia..just bersuara je bg dia tau ada org..tp sekarang ni mmg xboleh tinggalkan dia seorg2..mesti menangis..bila kita pegi jenguk di otometik gelak..ish budak ni..


cm semalam..lepas amek dia dr umah baby sitter..nani nk masak..ala bukan nk masak yg susah pun..nk wat sambal sardin je..tinggal la dia kat ruang tamu..penuh ruang tamu dgn mainan dia..mula2 ok la dia main..xsampai 10 minit dh bunyi eh eh eh...mmmmmaaaaaaaa....huhu..bila kita g kat dia terus senyap sambung main..kita kedapur bunyi balik..hurm..last2 tutup api g dok ngn dia kat depan..elok je dia main..xpandang kita pun..dh tgk dia seronok main, nani ckp kat dia "Aqeef duduk ek, mama nk masak"...on the spot dia pusing terus dtg kat nani pegang kain nani..huhu..anak aku..nani ckp kt dia "ko paham ke pe mama ckp?" dia sengih la pulok..alahaiii..xjd nk marah..erm..dh bleh paham org ckp ke?..bagus2..


kat mak ngah dia pun dh xnak dh sekarang..tu yg tiap2 minggu jumpa..tok ngn tok wan kt kampung lg la..sebulan sekali baru jumpa..lg la haru..dengar sora dh nangis kot..pelik betul..mungkin dia dh kenal org kot..harap2 xlama la perangai xmau kot org ni..ssh nk wat apa pun..kat sapa pun xmau..nk mama ngn abah dan mak timah dia je..abah pun kadang2 xlaku..kalo bab main seronok la ngn abah..tp bila dh ngntuk mula la mmmmmmaaaaaaaaa...


xpa la Aqeef..mungkin ni proses pembesaran..mama sabar melayan..seronok tgk Aqeef dh pandai makan biskut..dh try bg..dia suka sgt..sampai xmenyempat..siap tarik sudu..ujung minggu ni mama watkan bubur nasi plak ye..kamu dh cukup 6 bulan..mama sayang Aqeef..

Monday, April 18, 2011

Ada sapa2 yg baik hati?...

Ada x sapa-sapa yg baik hati yg boleh hadiahkan saya benda alah ni?...saya rasa amat teruja sekali apabila terpandangnya..dgn sekelip mata ianya telah menjadi my desire..owh..siang mlm termimpi2..nk minta org tersayang hadiahkan mesti kena tgu bday dulu baru la best dpt hadiah..tp birthday lambat lg..bulan oktober nun..alahaii..hanya mampu menelan air liur saja la..xpun hanya menunggu turun benda alah ni dr langit..xpa la..hanya mampu bermimpi je la..hurm..Aqeef xnak hadiahkan kat mama ke?..huhu..nak tahu pe kebendanya yg saya inginkan sgt2 ni?...

*


*


*


*


*


*


*


*


*






ini namanya htc desire hd...nak 1 boleh?...

p/s: nk jugak rasa ada hp mahal..sbb dok pakai hp cabuk ja..tapi...berangan ja la.
.

Friday, April 15, 2011

Gerak Gempur...

Yeah...entry mcm nk g berperang..huhu..bukan la nk g berperang...dok berperang ngn si Aqeef ja..huhu..esok hari sabtu kan..jd esok mama ngn abah terpaksa bergerak gempur mengemas rumah..Aqeef skang dh pandai tolong mengemas untuk mama..owh..anak mama dh besar rupanya..

skang ni Aqeef dh pandai main2 wayar laptop..laju je g kat situ..antara mainan dgn remote astro, Aqeef laju je menuju ke remote astro..xpandang langsung dia punya mainan..bg mainan nangis..tp kalo bagi remote (xkisah la kipas punyer ke astro ke) terus sengih2..ish..pandai memilih..benda yg org xbg tu la yg dia nk sgt..

Aqeef dh pandai mengemas sepahkan pampers dia..satu satu dia kuarkan dr plastik..aduh..nape xtukar pampers awak tu sendirik..huhu..bakul ubat kamu jgn ckp la..salah satu benda pebret jugak tu wat main..mama baru je tinggal kamu kejap pegi dapur, tengok2 anak mama dh kat bawah meja..haish..cari apa la kat bawah meja tu..habuk banyak la..semalam mama dlm bilik kamu nangis sebab kena tinggal..pastu tetiba kamu diam..mama ingat abah dh angkat..salah tanggapan mama..abah kamu masuk toilet rupanya..kamu diam sbb dpt amek wayar laptop..hurm..laju je tarik badan skang ni..

jd memandangkan esok adalah hari cuti, mama ngn abah kena la cari alternatif untuk menyorok sume benda2 yg berbahaya daripada awak Aqeef oi..cabinet tv tu kena lap bersih2..saja je kamu nk g ngisap cabinet tu..xpaham mama..susu ada cabinet jugak yg kamu nk ngisap..semua nk masuk mulut..tp memang la mcm tu kan baby..itu salah satu perkembangan yg baik sebenarnya..kena bergerak gempurlah besok untuk mengemas segala benda-benda ni..

Wednesday, April 13, 2011

Aqeef jumpa Kawan..

Sebenarnya mama Aqeef yg jumpa kawan..kawan alam maya..awal bulan ari tu nani jumpa dgn Pn.Nadxoxo..plan secara spontan..sebenarnya nani beli storybook pillow dr nad..nani kenal nadxoxo hanya melalui blog saja..best tgk lil Zahinnya yg bambam..kami jumpa di Jusco Cheras Selatan..just jumpa + sembang2 je..kongsi pengalaman sebagai ibu..


sesi perkenalan Aqeef & Zahin



Aqeef kenkonon eksited..




Aqeef ni kenapa?..Zahin tgk awak tu..




Apa yg diorg sembang?..Zahin je ramah..Aqeef terus diam seribu bahasa..malu kot..hehehe..




Aqeef, mama ada Zahin..




Eh, Aqeef ngn Aunty Nad..




Zahin geram kat Aqeef ke?..huhu..

Walaupun kami first time jumpa tp cm kenal lama je..nad ngn suami sgt ramah..nnt adapeluang kita gather2 lg yer...


Friday, April 8, 2011

LUPA....


Saya terlupa...terlupa masukkan ice pack dlm fridge...huhu..tu la..smlm lepas amek Aqeef, tgh dok mengemas EBM, dia dok nangis xbrenti..lapo..jd lepas basuh suma botol-botol susu dan segala gadget terus g menyusu..terus terlupa pasal ice pack tu..benda tu dok dlm cooler bag..sbb tu la terlupa..sbb xnampak depan mata..tersorok dlm bag..huhu..jd bila bangun pg td nk ngemas gadget baru ternampak ice pack yg kecairan dlm cooler bag tu...uwaa..rasa cm nk nangis..cmna aku bleh lupa ni..tu la..eksited nk mkn char kue teow sgt smlm..lepas balik mkn dh jd mcm ular sawa kekenyangan..dh lupa abeh suma benda..ari ni bawak cooler bag yg x cool..sbbnya xda ice pack..terpaksa la simpan dlu EBM dlm fridge kat pantry opis ni..jgn nk balik nnt terlupa nk amek suda..sebelum balik kena g beli ice kat cafe dulu..haih..macam2..

Thursday, April 7, 2011

BARU.....

Dh lama xmenghapdate blog..bukan apa..xsempat..kenkonon bizi la ..buat2 bizi ada la..hehe..sebenarnya nani dlm mood untuk menyesuaikan diri dalam keadaan baru..bukan la menyesuaikan diri dlm alam keibuan..alhamdulillah dh rasa sgt selesa dgn keadaan itu..tp sekarang ni adalah berkaitan dgn kerja..huhu..saya baru sahaja bertukar menjadi otomen unit je pun..hehehe..bukan tukar opis ke tukar tempat keje ke..tapi apa yg menjadi masalah saya sekarang adalah kenapa saya di tempatkan kat unit yg amat saya tidak gemari..dari time study lg dh mmg xminat dgn subjek ni..tetiba kena dok wat menatang ni..nama je amek library sceince..tp mmg xminat wat katalog..padahal kataloging adalah nadi kepada bebudak library science...huhu..masa time study dulu xpenah pay attention pun..sorry cik sal.. nk buat cmna dh mmg xbleh blah la nk menelaah kitab2 tu suma..tapi apakan daya..bila keja kena buat benda ni suma..hanya mampu berserah..aku redha..ada sesapa nk bg keja kat i..bohsan la wat katalog ni..huhuhuhuhuhu...job vacancy plesh...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...