Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Mereka mengikuti saya

Wednesday, December 15, 2010

Pengalamanku ~PART II~

Owh..kena taip laju2 ni..sementara Baby Aqeef tengah tido..kang dia bangun xsempat nk membebel kat blog ni..

ok sambungan dari Pengalamanku ~PART I~...erm..last skali nani ada bgtau yg mak nani nak stay kat umah nani sampai nani bersalin..lebih kurang macam teman sepanjang menunggu hari la..hehe..so, mlm tu first night la mak nani kat umah nani..lepas balik dari birthday party umah mak jang, nani pun dok la bersembang dengan mak..pg esok nk ajak mak teman g klinik utk amek mc..kan nak mc seminggu..hehe..mak pun dok nasihat xpayah la pegi keja dah..takut sakit tengah jln..ye la mak..nk g amek mc la esok ni..huhu..

dalam pukul 11 lebih masuk bilik nk tido...dalam pukul 12 terjaga sbb nk terkencing..bangun la g toilet..lepas kuar dr toilet rasa cm cramp kat perut..owh..braxton hicks kot..masuk bilik balik..cuba untuk tido..tp rasa cm sakit plak..ermm..cmna nk tido ni?..apsal sakit dia makin kerap plak..masa ni dok pk nk kejut en.suami ke x..erm..xpayah la..bukan sakit nk beranak kot..wat rilek lg..cari hp..sbb nk kira masa setiap kali sakit..disebabkan dok bergerak menahan sakit sampai bergegar2 katil tu, en.suami pun terjaga..dia tanya.."kenapa ni syg?..dah sakit ke?..jom kita g hospital..."..saye pun menjawab.."eh blum nk bersalin lg kot, xpayah la g hospital lg"..sbb xder kuar tanda pe pun..dlm masa yg sama nani dok kira sela masa sakit tu sekata ke x..alamak sela masa 3minit sekali la..setiap kali sakit tu dataang nani genggam tangan en.suami..dia pun ckp kena terus g hospital ni..dh mcm sakit sangat..hehe..mungkin sbb nani genggam tangan dia kuat sangat kot..sbb tu assume nani sakit sangat..tp mmg sakit pun..

masa tu lebih kurang dlm pukul 12.35tghmlm..(jd dh masuk 25.10.2010 la kan) nani pun siap2 nk g hospital..kejutkan mak..mak pun bangun dlm keadaan terkejut..hehe..ye la..baru je tido kan..blum pg lg..nape dh kejut..nani bgtau yg dah sakit..terus dia ckp "jom g hospital, xbleh tgu sbb anak sulung ni kita xtau nk jd cepat ka lambat ka bla bla bla"..tu dia..sempat lg dok ceramah tu..tp nani ada gak ckp yg xda kuar tanda apa2..just sakit mengeras ja setiap 3minit..dlm kol 1 terus gerak ke hospital..sampai kat sana terus diorang suruh masuk untuk cek baby..baring kat katil, diorg letak ctg..huhu..cuak time ni sbb dengar jantung dan pergerakan baby..siap dengar yg org sebelah punya..huhu..sbelum misi tu letak ctg, dia pegang2 perut nani..pastu dia tnya ada sapu minyak pe pe ke?..owh..tergamam saya disitu..takoot..nani ckp la..aa..minyak angin..haha..mcm la misi tu bodoh..dia ckp bau mcm minyak tanak..pastu nani pun ckp mak yg bg..terus dia kata kalo mak yg bg mesti minyak jampi sambil matanya menjeling tajam..huhu..saya hanya membuat muka seposen sbb takut kena marah..sebenarnya masa kat rumah lg mak suruh sapu minyak tu..cm minyak selusuh la..pastu suruh minum cmpur bengan air..tp nani xnak..sbb banyak sgt dengar crita org yg minum air selusuh sakit makin kuat tp jalan xbuka..bila dlm keta mak sua jugak minyak tu suruh sapu kat perut..xnak kecikkan hati dia nani pun amek la sapu kat perut..lepas siap misi tu pasang alat ctg tu doc pun dtg nk cek bukaan..nasib baik doc perempuan..tp india..cuak jugak..sbb ada org ckp cek bukaan tu sakit..tp cuba tenangkan hati dan pikir xsakit..owh..xsakit la..hehe..doc ckp dh 3cm..alhamdulillah nasib baik dh ada bukaan..

to be continue..Baby Aqeef dh menjerit..nk nyot2..

Monday, December 13, 2010

Pengalamanku.......~PART I~

Owh hampir dua bulan tidak menghapdate blog..ini adalah gara2 performance berukband yg sangat mengecewakan sepanjang dalam proses berpantang di kampung..huhu..banyak benda yg nk dikongsi tp keadaan amat tidak mengizinkan..

Entry kali ni nak mengabdikan detik2 melahirkan permata hati yg menjadi penyeri hidup nani dan en. suami..(kalo sempat la..maklum la dah ada anak ni..time dia tido bleh la bersenang lenang..japg dia bangun...ermm..bubye la semua..)

Ermm..nk mula dr mana ye?..ok la..sebenarnya nani bersalin awal 5 hari dr due date..xsangka plak tercepat..tp masa 2 minggu sebelum bersalin tu mmg kerap sangat buang air besar..sampai xlarat nk ulang g toilet..dah la toilet kat ofis tu jauh..huhu..seminggu sebelum bersalin dh rasa ada contraction..braxton hicks..kerap juga rasa..sampai la hari selasa (19.10.2010) time tu kat ofis, rasa xtahan sgt sbb perut asyik mengeras je so pegi la klinik kat ofis tu..doc. pun cek la..doc. ckp dah ada contraction yg kuat..pastu dia tanya nk dia cek bukaan ke?..kelam kabut ckp xpayah doc..huhu..seriau..jd doc. pun bg mc 2 hari..utk hari rabu & khamis..hari tu bleh balik awal..kemas barang terus balik umah..rehat..

Kebetulan hari khamis tu (21.10.2010) ada appoinment kat klinik..apalagi terus mintak mc untuk ari Jumaat..masa cek up tu doc. ckp suma ok..yg dok sakit2 tu mungkin false labour katanya..erm..siap bgtau kat doc. nk mintak mc seminggu utk minggu depan sbb dh xnk g keje..takut dah nk drive sorg2 jauh..hehe..doc. kata kalo nk mc utk minggu depan kena dtg ari isnin..ok la kalo cmtu..

Hari Jumaat (22.10.2010)..plan nk tido umah kakak kat ampang sebab mak ngn abah ada kat sana..diorg dtg sbb anak kakak admitted kat Gleneagles..en.suami pun bersetuju utk tido di ampang...suma preparation dh siap di bawa..hehe..siap air selusuh pun bwk skali..takut tetiba nk terberanak kan..kalo sakit time ni mmg bersalin kat hospital ampang la..

Sabtu (23.10.2010)...Gerak ke stesen bas duta anta abah..dh lama kat KL katanya..hehe..nk balik tengok umah..lama sgt tinggal budak 2 org tu kat umah..lagipun nani xsakit lagi katanya..so dia balik la dulu..mak nani xbalik sbb nk tgu nani bersalin terus..kang baru balik tetiba dah nk bersalin, kena dtg balik..alang2 tgu je la..lepas anta abah, g Pusrawi melawat Wani (time g melawat ni tunang Adzim la, tp skang dh jd wifey dia..congrats..taun depan kita celebrate anibersary sesame yer..) dia kena operate sbb appendix (eh, ejaan ni btol ke?..ntah la..huhu)..ptg plak kitorg ke rumah sepupu nani kat ampang jugak..dia wat birthday party anak dia..owh..pegi melantak mee kari..sgt sedap..huhu..maruku dia pun sedap..lepas kenyang melantak kitorg menuju satu tempat lagi juga untuk melantak..huhu..kami ke Rawang pulok..rumah sepupu jugak..dia wat mkn2..erm..mak ckp dh org jemput kena la pegi kan..hehe..dekat maghrib baru sampai Rawang..mcm2 ada..laksa, pulut kuning, bihun sup, bihun tomyam..sampai xlarat nk bangun la..dh la time mmg dh sarat..makin mengah la lepas tu..Dekat pukul 9 kami pun bertolak balik ke ampang..sgt letih rasanya..tp kan..lepas sampai umah, mak ckp dia nk g downtown cheras..huhu..xkan xnak bawak kan..hehe..dlm pukul 11 lebih cmtu nani, en.suami & my mum pun ke downtown..dia nk cari cardigan labuh..huhu..mak aku ni..mcm2..sampai kat sana pun puas pusing jugak la baru dpt parking..biasala mlm minggu...apa yg aku perasan kali ni, aku dh x segagah dulu..hehe..kalo x sebelum ni bleh pusing 2 3 round..tp kali ni terus tuju ke tempat yg ada jaul benda nk beli..xlarat sgt rasa..sakit pinggang xpayah ckp la..dh rasa cm nk tercabut dh pinggang ni ha..dlm kol 1 cmtu terus balik lepas dapat apa yg dihajati..sampai kat umah terus flat..terbaring terus..tp xbleh nk tido sbb sakit pinggang sangat2..en.suami dh lena dibuai mimpi..akhir skali nani terlena dlm kesakitan..

Ahad (24.10.2010)..Ari ni punya plan adalah menghadiri lagi satu birhday party..xabeh2 makan..mak jang nani wat birthday party anak dia..umah dia dekat umah nani je..dh tengah hari baru gerak ke umah mak jang..sedap2 makanan kat umah dia..lepak kat situ sampai kol 3..balik umah..patu petang pegi balik..hehe..mkn mlm plak kat sana..mlm tu mak nani tido kat umah nani..sbb kononnya nk tgu sampai nani bersalin la..dh xlama dh dengan due kan..lebih kurang seminggu je lagi..ok la jugak ada mak teman..first time ni..

ALAMAK...AQEEF DAH BANGUN...to be continue...................




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...